Francuzi, Nemci i Španci prave novi borbeni avion: Saveznici žele da nadmaše američke i ruske letelice

Autor:

Svet

18.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija se pridružila francusko-nemačkom projektu izgradnje aviona lovca nove generacije. Ovo je inicijativa koja se smatra ključnom za osiguranje kako bi Evropa mogla da se brani, a da ne zavisi od saveznika u sve neizvesnijem svetu, istaknuto je na predstavljanju letelice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

"Dasault aviejšen" i "Erbas" će izgraditi ratni avion koji će biti operativan od 2040. godine s ciljem da se "Dasaultov" rafal i nemački jurofajter s vremenom zamene.

Ministri odbrane Francuske, Nemačke i Španije potpisali su sporazum o pokretanju trilateralnog okvira saradnje na 53. međunarodnom sajmu avijacije u Parizu.

Ministri su sedeli ispred modela aviona, a francuski predsednik Emanuel Makron aplaudirao je iza njih.

Francuski "Safran" i nemački "MTU aeroendžins" zajedno će razviti nove motore aviona. Francuska i nemačka vlada očekuju da ulože početne četiri milijarde evra do 2025. godine, od kojih će Francuska kao vođa projekta dati 2,5 milijardi evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading