Pompeo našao krivca: Iran je gađao tankere

Autor: Tanjug

Svet

13.06.2019

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo okrivio je Iran za nesumnjiv napad na naftene tankere u Omanskom zalivu, javlja CNN. Pompeo je rekao je SAD došla do ovog zaključka na osnovu obaveštajnih podataka o tipu korišćenog oružja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

- Procena vlade SAD je da je Islamska republika Iran odgovorna za napad koji se dogodio u Omanskom zalivu. Procena je sačinjena na osnovu obaveštajnih podataka, korišćenog oružja, nivoa stručnosti potrebnog da bi se izvršila operacija, nedavnih sličnih iranskih akcija, kao i da nijedna druga grupa u oblasti nema sredstava i stručnosti da izvede tako preciznu operaciju - kazao je Pompeo.

SAD već ranije u četvrtak osudile su kao "neprihvatljive" napade na trgovački transport, navodeći da su veoma zabrinute zbog najnovijih napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na diplomate u Savetu bezbednosti UN, američki ambasador u UN Džonatan Koen rekao je da planira da pokrene pitanje "bezbednosti i slobodne plovidbe" u Zalivu tokom sastanka iza zatvorenih vrata Saveta.

- Američka vlada pruža pomoć i nastaviće da procenjuje situaciju - rekao je Koen na sastanku SB UN o saradnji UN i Arapske lige.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading