"Huavej" ostaje bez Fejsbuka?! Novi udar na mobilne uređaje kineskog giganta

Autor:

Svet

13.06.2019

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski gigant "Huavej" doživeo je najnoviji u nizu američkih udaraca nakon što je kompanija "Fejsbuk" objavila da više ne dozvoljava da se njene aplikacije unapred instaliraju u pametne telefone proizvođača iz Kine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

To se dogodilo nakon što je prošlog meseca gigant "Gugl" najavio da će prestati da korisnicima mobilnih telefona huavej obezbeđuje pristup nekim od ključnih servisa poput Gugl plej prodavnice, sa koje se skidaju gotovo sve aplikacije.

To znači da svi oni koji kupuju nov uređaj kineskog proizvođača zbog odluke Fejsbuka neće unapred imati instaliranu aplikaciju te društvene mreže, ali ni Vacap i Instagram. Da stvar bude dramatičnija po korisnike, jeste to što će oni na svojim novim aparatima dalje imati teškoća da pomenute aplikacije skinu sa Plej prodavnice jer će im i ona biti nedostupna.

Odluka kompanije Marka Zakerberga još jedna je od posledica zabrane koji su SAD uvele "Huaveju" zbog tvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju američku nacionalnu bezbednost.

Naime, Vašington je optužio kinesku kompaniju da radi u službi Pekinga, te da posebno preko svoje mreže najnovije generacije 5G namerava da špijunira ostatak sveta.

Šta neće imati novi telefoni kad se uključe?

- Fejsbuk
- Vacap
- Instagram

"Huavej" izbacuje svoj operativni sistem

Iz "Huaveja" je najavljeno da će se njihov operativni sistem HongMeng, koji će biti u potpunosti nezavisan od svega što smo dosad navikli na telefonima, naći na tržištu ove godine u Kini, dok će naredne biti dostupan globalno. Kao i Android, i novi operativni sistem bio bi otvoren za mobilne telefone, računare, tablete, pametne televizore, automobile i sve ostale pametne nosive uređaje.

Amerika optužuje Peking da preko svojih uređaja hoće da špijunira ceo svet za Peking

Iz "Huaveja" su požurili da objasne korisnicima, kako postojećim tako i svim budućim, da neće morati da se odreknu Fejsbukovih aplikacija, odnosno da će moći i dalje da ih preuzimaju, instaliraju i koriste, kao i do sada. Jedina razlika je što neće biti automatski instalirane na telefone.

Međutim, veruje se kako je i to samo trenutno stanje budući da "Gugl" još nije aktivirao zabranu pristupa Plej prodavnici. Podsetimo, nakon najave da će to biti učinjeno, iz "Gugla" je saopšteno kako će primena odluke ipak biti odložena. To je Kinezima pružilo malo oduška, ali i nade da kontroverzna odluka neće biti primenjena. Ipak, to i dalje ostaje na nivou spekulacija.

- I u "Guglu" postoje strahovanja da će, ukoliko "Huavej" koristi samo fragmente "Guglovog" operativnog sistema, one javno dostupne, postojati veća opasnost od hakera - upozorili su eksperti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading