Borba za mesto britanskog premijera: Deset imena u trci za fotelju

Autor:

Svet

12.06.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je spremno da otpočne prvi krug glasanja u izbornoj trci za premijera Velike Britanije i lidera Konzervativne stranke posle odlaska Tereze Mej, koja je u suzama sa obe navedene funkcije otišla u petak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson i Tereza Mej

Nakon niza neuspeha oko postizanja konsenzusa izlaska Velike Britanije iz EU, Mejova je pod pritiskom javnosti i stranke dala ostavku, a sada se čak deset kandidata potajno nada njenoj fotelji. Ipak, samo će njih dvoje posle današnjeg glasanja unutar vladajuće partije ostati najbliži pozicijama novog predsednika britanske vlade i lidera konzervativaca.

Najveće šanse da zameni Terezu Mej ima nekadašnji ministar spoljnih poslova i bivši dugogodišnji gradonačelnik Londona Boris Džonson, pa je trka neizvesna samo u toj meri što se još ne zna ko će biti njegov protivkandidat. Džonson obožava da bude u centru pažnje i udvara se medijima izjavama koje iskaču iz šablona konzervativnog političara. Njegova popularnost osnažila je dok je bio vodeća figura u kampanji 2016. za izlazak iz EU jer ima vrlo rigidan stav oko Bregzita. On je nedavno obećao da će Britanija napustiti Uniju 31. oktobra sa sporazumom o razlazu ili bez njega, zapretivši da mu ne pada na pamet da plaća račun od 39 milijardi funti ukoliko EU ne ponudi bolje uslove oko izlaska. Ove njegove izjave odmah su naišle na reakcije u Evropi, pre svega predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji mu je odbrusio da će neplaćanje ovog računa smatrati državnim dugom.

Džonson: Odlaganje znači poraz

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Favorit za budućeg premijera Boris Džonson započeo je juče kampanju za naslednika Tereze Mej, obećavši da će Britaniju izvesti iz EU 31. oktobra i upozorivši svoju podeljenu Konzervativnu stranku da "odlaganje znači poraz". Džonson je obećao da će se boriti protiv očaja koji je, kako je naveo, prisutan širom zemlje.

Prema višenedeljnim analizama britanskih medija, glavni Džonsonovi konkurenti, koji će između sebe voditi tešku bitku za drugo mesto u današnjem preglasavanju, jesu aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant i ministar životne sredine Majkl Gov. Dok je Hant glasao za ostanak Britanije u okviru EU, Gov se na referendumu izjasnio za izlazak, ali mu je imidž u poslednjih nedelju dana debelo poljuljan, pošto je priznao da je u mladosti konzumirao kokain kako mu te grehe ne bi uzimali za zlo po eventualnom dolasku na mesto premijera.

Najveći konkurenti Džonsonu su šef diplomatije Džeremi Hant i ministar životne sredine Majkl Gov

Nešto manje šanse nego prethodnoj dvojici daju se bivšem ministru za Bregzit Dominiku Rabu, ministru zdravlja Metu Henkoku i prvom čoveku britanske policije Sadžidu Džavidu. U trci su i ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, bivša ministarka rada Ester Mekvej, bivša šefica Donjeg doma parlamenta Andrea Lidsom i konzervativni poslanik Mark Harper.

Sužavanjem izbora sa deset na dva kandidata, svi članovi Konzervativne stranke (njih oko 120.000) biće u mogućnosti da se opredele za samo jedno od dva imena.

Deset imena u trci za fotelju

Boris Džonson (54)

- bivši ministar spoljnih poslova

- zastupa čvrst stav oko Bregzita

- obezbedio 56 glasova

Majkl Gov (51)

- ministar životne sredine

- zagovornik izlaska iz EU

- obezbedio 30 glasova

Džeremi Hant (52)

- šef britanske diplomatije

- podržao ostanak u EU

- obezbedio 29 glasova

Dominik Rab (45)

- bivši ministar za Bregzit

- čvrsti zagovarač izlaska

- obezbedio 21 glas

Sadžid Džavid (48)

- ministar unutrašnjih poslova

- bio protiv, a sad je za izlazak

- obezbedio 18 glasova

Met Henkok (40)

- ministar zdravlja

- zalaže se za dogovoreni Bregzit

- obezbedio 13 glasova

Mark Harper

- konzervativni poslanik

- napuštanje EU uz dogovor

- obezbedio šest glasova

Rori Stjuart (46)

- ministar za međunarodni razvoj

- protivnik Bregzita bez dogovora

- obezbedio pet glasova

Ester Mekvej (51)

- bivša ministarka rada

- zastupa izlazak iz EU

- obezbedila pet glasova

Andrea Lidsom (56)

- bivša predsednica Donjeg doma

- zagovara Bregzit

- obezbedila tri glasa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading