Zapad pali Hongkong da bi destabilizovao Kinu?! Zvanični Peking etiketirao idejne tvorce nemira u srcu azijskog megapolisa

Autor:

Svet

10.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad je odgovoran za masovne, nasilne demonstracije koje su u nedelju paralisale ulice Hongkonga samo da bi se nanela šteta Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu, optužio je juče zvanični Peking, tvrdeći da na protestima, kako su navodili pojedini mediji, nije učestvovalo milion ljudi, već najviše 240.000 njih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Hong Kongu

Ti podaci objavljeni su nakon što su svet obišle fotografije dramatičnih sukoba na ulicama grada koji je 1997. vraćen Kini, ali gde i dalje u pojednim krugovima vlada nezadovoljstvo zbog te činjenice. Tako je i najnoviji povod za okupljanja bilo nezadvoljstvo novim zakonom o izručenju, koji omogućava da se osumnjičenima za raznorazne zločine sudi i van teritorije Hongkonga, ponajpre u Kini.

Besni demonstranti zato su nosili transparente "Ne, Kini", kao i fotografije predsednika Đinpinga s natpisima "teror", a uz to su pozivali na ostavku predsednice vlade Kari Lam. List Global tajms na kineskom jeziku za sve to optužuje Zapad.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Global tajms: Nedavno su se hongkonški opozicionari sreli sa Majkom Pompeom i Nensi Pelosi

- Veoma je važno napomenuti da su neke međunarodne snage poslednjih meseci značajno ojačale svoju interakciju s opozicijom u Hongkongu. Ovo je izraz njihovog tajnog dogovora - piše Global tajms i podseća da su se u prethodnom periodu hongkonški opozicionari sreli s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i predsedavajućom Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podsetimo, demonstranti su duže od sedam sati šetali glavnom ulicom Hongkonga, a zatim se okupili pred zgradom parlamenta. Kada je grupa od nekoliko stotina studenata pokušala da se probije kroz kordon policije, protiv njih je upotrebljena sila, kao i biber-sprej.

Inače, demonstranti smatraju da bi zakon o izručenju urušio dragocene slobode u Hongkongu i ostavio disidente na milost i nemilost pekinškog nejasnog pravosudnog sistema.

BROJKE

1 milion ljudi okupilo se na protestima, tvrde organizatori

240.000 učesnika demonstracija je bilo, prema podacima policije

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading