Od kad je Tramp na vlasti umrlo 24 migranta u pritvorima

Autor: Tanjug

Svet

09.06.2019

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrt trojice migranata u pritvorima Imigracione i carinske policije (ICE) u poslednjih nekoliko meseci, zajedno sa objavljivanjem internih izveštaja o uslovima u zatočeničkim centrima, podstakla je protest akrivista za ljudska prava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

U aprilu je 54-godišnji migrant iz Meksika umro nakon nekoliko dana u samici, u maju se 21-godišnji muškarac iz Indije obesio se u zatvoru u Arizoni, a 1. juna, 25-godišnji azilant Džohana Medina Leon je umro u bolnici u Teksasu nakon skoro šest nedelja u pritvoru američkog ICE.

Ukupno 24 imigranata umrlo je u pritvoru ICE za vreme Trampove administracije, navodi analiza federalnih podataka NBC Njuza. Najmanje četiri osobe, uključujući Medinu Leona, umrle su ubrzo nakon što su puštene iz pritvora. Broj smrtnih slučajeva u pritvoru ostaje ispod vrha od 32 smrtna slučaja u 2004. godini, kada je Džordž Buš Mlađi bio predsednik.

U taj broj nisu uključeni migranti, među kojima petoro dece, koji su umrli u pritvoru drugih federalnih agencija.

- Ono što vidimo je nepromišljena ekspanzija bez presedana kaznenog sistema koji štetan i skup", rekla je Katarina Obser, viša savetnica Ženskoj komisiji za izbeglice, grupe aktivista. "Američka vlada čak ne čini ni minimum da bi osigurala da [migranti] dobiju medicinsku pomoć i zaštitu mentalnog zdravlja koja im je potrebna - navela je ona.

Nedavna "bujica" smrtnih slučajeva dešava se u trenutku kada je broj migranata u federalnom pritvoru dostigao rekordno visok broj. Od početka juna, ICE je pritvarao više od 52.500 imigranata dnevno u širokoj mreži od više od 200 centara za pritvor u celoj zemlji - što je povećanje u odnosu na oko 34.000 za vreme Obame.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Smrti u pritvoru ICE ostaju "izuzetno retke", izjavio je portparol ICE za NBC Njuz. Agencija je saopštila da troši više od 269 miliona dolara za pružanje "sveobuhvatne zdravstvene zaštite" svakoj od 300.000 do 500.000 osoba koje svake godine uđu u pritvor i istražuje okolnosti svih smrtnih slučajeva koji se dese u pritvoru ICE.

Migranti koje drži ICE jesu zatvorenici, ali ne i kriminalci i njihov pritvor nema kaznenu svrhu, navodi NBC Njuz.

Generalni inspektor Ministarstva za unutrašnju bezbednost ponovio je tu činjenicu u izveštaju koji je objavljen ove nedelje i koji je utvrdio da su u dva pritvorna centra u kojima su vršene inspekcije pronađene "nečuvena kršenja pravila", uključujući omče u ćelijama pritvorenika, neadekvatnu medicinsku negu, pokvarenu hranu i druge uslove koji ugrožavaju zdravlje pritvorenika.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading