Ruski senator Aleksej Puškov: Niko, a ponajmanje SAD ne bi dozvolili da Ukrajina ima nuklearno oružje

Autor: Tanjug

Svet

08.06.2019

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da SAD ne bi dozvolile Ukrajini da ima nuklearno naoružanje. Političar je tako prokomentarisao poziv ukrajinskog poslanika Jurija Levčenka da se bivšim ukrajinskim predsednicima Leonidu Kravčuku i Leonidu Kučmi sudi zbog zaključivanja Budimpeštanskog memoranduma.

RepublikaFoto: youtube.com/Postskriptum" s Alekseem Puškovыm
Aleksej Puškov

Levčenko je kritikovao bivše lidere Ukrajine zato što su, pristavši na taj memorandum, zamenili "treći nuklearni potencijal sveta" za beznačajni papir koji je Ukrajini oduzeo prednosti.

- Šta se sve neće čuti u Radi! Eto, optužuju Kravčuka i Kučmu da su "dali treći nuklearni potencijal u svetu za ništavni papir". Da nisu, Ukrajina bi sada bila velika nuklearna država. Neka se smire: niko, a najmanje SAD, ne bi dozvolio Ukrajini da ima nuklearno oružje - napisao je Puškov na Tviteru.

Posle raspada Sovjetskog saveza, Ukrajina je nasledila znatan nuklearni arsenal, ali je 1994. godine s Rusijom i SAD potpisala Budimpeštanski memorandum na osnovu kojeg je nuklearni arsenal na njenoj teritoriji likvidiran.

Nuklearne države su se obavezale da Kijevu garantuju bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading