Salvini uvodi paralelnu valutu: Italijanski vicepremijer zadaje udarac EU

Autor: Tanjug

Svet

06.06.2019

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italija je na putu da uvede svoju valutu, koja bi uz evro postala legalno sredstvo plaćanja u toj državi. Predsednik Severne lige i zamenik premijera Mateo Salvini nagovestio je da će se to desiti, isprovociran preporukama Evropske komisije o javnog dugu Italije, u kojima stoji da zemlja ništa ne čini po pitanju smanjenja, zbog čega će u budućnosti biti pokrenut disciplinski postupak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

Političari iz Salvinijeve stranke nabacuju ideju o paralelnoj valuti, pa su tzv. mini-botovi, za koje je italijanski parlament nedavno glasao, prvi korak u tom smeru. Reč je o finansijskom instrumentu kojim bi vlada Italije mogla da destabilizuje evrozonu ili barem ugrozi Brisel i EU posejavši novo seme razdora u srcu monetarne unije.

Podsetimo da su prošle nedelje poslanici italijanskog Donjeg doma glasali za uvođenje mini-botova (BOT je zapis državne blagajne).

Nove novčanice značile bi početak postepenog izlaska iz evrozone

 

 

 

Država će ubuduće imati pravo da njima plaća domaće isporučioce, ali i da ih prima kao sredstvo za podmirivanje poreskih dugova. Time su ispunjeni uslovi da budu označeni kao sredstvo plaćanja, pogotovo što bi mini-botovi, kako nagoveštava oznaka mini, trebalo da se izdaju u malim apoenima.

Kako piše nemački Velt, od ovog postupka je samo mali korak do paralelne valute, a to je upravo ono što je Salvini želeo da postigne. Ukoliko bi upotreba mini-botova uzela maha u italijanskoj privredi, država bi mogla da osnuje vlastitu valutu. Vremenom bi novi vrednosni papiri dospeli na berzu, a to bi bio početak postepenog izlaska Italije iz evrozone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading