Narko-bos kupovao glasove za Ramu: BILD raskrinkao mafijaške veze albanskog premijera

Autor:

Svet

06.06.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobeda Socijalijstičke partije albanskog premijera Edija Rame na parlamentarnim izborima u junu 2017. obezbeđena je prljavim novcem od prodaje narkotika, saznaje nemački dnevni list Bild.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ugledni dnevnik objavio je transkripte šest presretnutih telefonskih razgovora, u kojima narko-bos Astrit Avdilaj razgovara sa čelnicima više opština u Albaniji oko kupovine glasova stanovništva za Raminu pobedu. Avdilaj je, kako ističe Bild, šef kriminalne grupe koja broji najmanje 44 pripadnika, a koja organizuje međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom u regionu oko albanske luke Drač.

U seriji objavljenih razgovora, Avdilaj razgovara sa direktorom lokalnog vodovoda Ivom Docijem, portparolom socijalista Eltonom Arbanom i gradonačelnikom Drača Vandžušem Dakom.

Najviše pažnje posvećeno je razgovoru Avdilaja sa osobom bliskom socijalistima, gde traži da se preko Rame i gradonačelnika Drača izdejstvuje da jedan od njegovih saradnika bude izabran za lokalnog odbornika, a da će on zauzvrat obezbediti Raminu pobedu od 10:0 na izborima.

Mafija i vlada se savršeno štite

Nekadašnji ministar pravosuđa Jilji Manjani izjavio je za Bild da pakt politike i mafije vlada u Albaniji jer vlada štiti mafiju i dozvoljava njen posao s drogom.

- Različite međunarodne organizacije su potvrdile da je došlo do masovnog kupovanja glasova. Politika osigurava poslovanje mafije, a ona od nje očekuje glasove na izborima. Mafija ulaže novac od droge u nekretnine i u političare koji se odriču bilo kakvih veza sa trgovinom narkoticima i pranjem novca. Sve to nije neuobičajeno u mnogim balkanskim državama i među Raminim prethodnicima, ali je njegov sistem usavršen kao nacionalni program - kaže Manjani.

Takođe, na snimcima se čuje kako mafijaški bos u razgovoru sa gradonačelnikom Drača dogovara ko će iz Socijalističke partije ući u skupštinu pre dve godine, kao i za koga se kupuju glasovi. Između ostalog, on je pozvao i šefa lokalnog vodovoda, tražeći od njega da se pobrine da njegovi zaposleni glasaju za Raminu partiju i određenog kandidata.

Time što se pobrinuo da određeni političari uđu u skupštinu, kako tvrdi nemački dnevni list, Avdilaj je očekivao da mu se političari revanširaju naknadno.

 

 

Baša: U Albaniji nema fer izbora

Lider opozicione Demokratske partije Ljujzim Baša je, nedugo po objavljivanju ovih transkripata, naveo da oni pokazuju moć organizovanog kriminala u procesu imenovanja gradonačelnika, zastrašivanje birača i veze vladajuće stranke sa kriminalom.

- Saziv parlamenta proistekao iz izbora 2017. godine je proizvod organizovanog kriminala, vlada Edija Rame je nelegalna i sa Edijem Ramom ne može biti fer i slobodnih izbora - napisao je Baša na Fejsbuku.

 

Njemu se zalaganje za Raminu političku partiju isplatilo jer je nekoliko meseci nakon glasanja uhapšen zajedno sa još nekim članovima narko-klana, ali je samo on pušten na slobodu, navodno zato što ima depresiju i ne može da bude u zatvoru.

Drač je, kako primećuje Bild, ključni grad albanske mafije. Prema istražiteljima, kokain i heroin dolaze u Albaniju preko ove luke, odakle se čitava droga, uključujući marihuanu koja se uzgaja širom države krijumčari dalje u Italiju i severnu i centralnu Evropu.

Inače, audio-snimci su deo istrage koju je pokrenula albanska policija kao slučaj "339/1" i oni nisu dostupni javnosti, a delovi nisu smeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi Bild, koji je ipak objavio svih šest snimaka. Prema ocenama lista, ovi snimci dokazuju da je Albanija glavni punkt za narkotike u Evropi i da novac stečen trgovinom drogom vlada tom zemljom, što je jedan od razloga višemesečnih velikih protesta u Tirani.

Pobedio tesnom većinom

Vladajuća Socijalistička partija u Albaniji pobedila je u junu 2017. na parlamentarnim izborima, osvojivši jedva preko 50 odsto glasova, odnosno 74 od 140 mesta u skupštini. To su inače bili deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje EU. Rama je na sam dan izbora postavio više poruka na Tviteru i Fejsbuku u kojima praktično moli građane da izađu na glasanje.

Bild tvrdi da i sam Rama ima tesne veze s narko-mafijom i da mu zapadne policijske snage i albanska opozicija prebacuju da s novcem od droge kupuje glasove. List to potvrđuje jednim telefonskim pozivom albanskog premijera koji datira od 11. septembra 2016. Tada je Rama šefa regionalne izborne komisije upitao da li su izbori protekli po dogovoru, a njegov odgovor bio je: "Da, šefe, bilo je sve kako je dogovoreno". Ovaj slučaj je u Albaniji poznat kao slučaj "184".

Generalna tužiteljka Albanije Arta Marku izjavila je da s velikom pažnjom prati nekoliko tajnih materijala dobijenih prisluškivanjem koji su procurili u nemački list Bild. Ona je od tužilaca zaduženih za te predmete zatražila da ih završe što pre, bez gubljenja vremena, kao i da se istraži curenje poverljivih podataka.

Kako je navela, istragu će voditi ukupno 13 osoba, uključujući trojicu istražitelja iz Tužilaštva za teški kriminal. Tužilaštvo je, istovremeno, zatražilo i da se mediji ponašaju odgovorno, tvrdeći da transkripti prisluškivanih razgovora koje je Bild objavio unose zabunu u istragu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading