Zaharova zapretila šiptarskim mentorima na Zapadu: Urazumite svoje pulene ili će posledice biti nepredvidive!

Autor: sputniknews.com

Svet

05.06.2019

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva poziva pokrovitelje Prištine da urazume rukovodstvo kosovskih Albanaca, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marija Zaharova zapretila

- Mora se konstatovati da Kosovo ostaje glavni izvor nestabilnosti, konfliktnog potencijala u regionu. Ova teritorija praktično je nekontrolisana. Ona nije samo izvor nestabilnosti, već i potencijalno opasna, nekontrolisana teritorija u centru Evrope. Nadamo se da će pokrovitelji Prištine, koji se na Balkanu ne vode interesima zemalja i naroda koji tamo žive, već sopstvenim interesima, iskoristiti uticaj koji imaju kako bi urazumile kosovsko-albansko rukovodstvo, jer bi u suprotnom posledice mogle biti nepredvidive - istakla je Zaharova na brifingu.

- Rusija će nastaviti da pažljivo prati napredak istrage o incidentu i insistirati na kažnjavanju počinilaca kroz čitav lanac komandovanja - dodala je ona.

Podsetimo, specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci su upali na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen. Kosovska policija je saopštila da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije su prijavile devet pritvorenih državljana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Kosovske albanske strukture su u Prištini u februaru 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Vlasti Srbije su pod pritiskom Brisela i zbog približavanja regiona sa Evropskom unijom, kao i zbog olakšavanja života srpskog stanovništva u pokrajini, 2011. godine bile prinuđene da započnu pregovore o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, uz posredovanje EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading