PREKIPELO IM: Na proteste protiv Babiša izašlo oko 120.000 Čeha

Autor: Tanjug

Svet

04.06.2019

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine hiljada Čeha protestvovalo je večeras tražeći ostavku premijera Andreja Babiša zbog navodnog sukoba interesa zbog koji uključuje njegovu bivšu poslovnu imperiju i istragu o desetogodišnjoj subvenciji EU.

Foto: Tanjug/AP

Organizatori protesta naveli su da je u njima učestvovalo oko 120.000 građana koji su se okupili na centralnom praškom trgu, što se smatra najvećim protestom od "plišane revolucije" 1989. godine, kojom je okončana era komunizma, prenosi Rojters.

Protesti protiv Babiša održavaju se od kraja aprila i od tada su postali sve masovniji, a počeli su nakon što je češka policija završila istragu o tome da li je on primio subvenciju od dva miliona evra od EU za farmu i kongresni centar i preporučila da treba da mu se sudi.


Učesnici protesta strahuju da bi nedavno imenovana ministarka pravde Marija Benešova mogla da se umeša u slučaj.

- Nećemo se ponašati kao da je normalno da premijer ostaje na funkciji. U takvom sukobu interesa, njegovim lični problemi štete državi. Tražimo ostavku Andreja Babiša - poručio je sa bine organizator protesta Mikulas Minar.
Foto: Tanjug/AP

Učesnici protesta nosili su zastave EU i transparente na kolima je pisalo "Dosta nam je", "Ne želimo Babištan".


Babiš je drugi najbogatiji Čeh, čije se bogatstvo procenjuje na 3,7 milijardi dolara.

On se sa liderima zapadnoevropskih zemalja sukobio zbog svoje čvrste anti-imigracione politike, koja je blaža nego politika lidera Poljske ili Mađarske. 
Foto: Tanjug/AP

Na izborima 2017. godine, njegova ANO stranka osvojila je 1,5 miliona glasova, a ta stranka je i dalje najpopularnija u Češkoj, uprkos padu popularnosti od čak 28 odsto.

Babiš je negirao navode o sukobu interesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading