Puca Nemačka! Pada vlada, Angela odlazi pre 2021? Spor koalicionih partnera u Berlinu vuče i EU u haos

Autor:

Svet

02.06.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel na korak je do potpunog kraha i mogla bi lako da napusti funkciju i pre isteka mandata 2021. jer joj se vlada nalazi pred padom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Naime, Andrea Nales, čelnica jedne od nemačkih vladajućih koalicionih stranaka Socijaldemokrata (SPD), najavila je da napušta tu funkciju, ostavljajući mogućnost da na čelo stranke dođe čovek koji ne podnosi kancelarku, a još manje ideju da sa njenom Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) ostane u koaliciji.

Reč je o Olafu Šulcu, aktuelnom vicekancelaru i ministru finansija iz redova SPD, koji je oduvek preispitivao veliku koaliciju, a posebno rad kancelarke Merkel.

SPD bi mogao da vodi dosadašnji ministar finansija Olaf Šulc, koji je oduvek kritikovao veliku koaliciju

Analitičari upozoravaju da bi eventualni njegov dolazak na čelo socijaldemokrata imao dalekosežne posledice po Nemačku, ali i po čitavu EU, posebno nakon prošlonedeljnih izbora za Evropski parlament. Na njima je Evropska narodna partija (EPP), koja uživa veliku podršku Nemačke, doživela značajan pad u odnosu na izbore 2014.

3 velika udarca za kancelarku u samo mesec dana

- SPOR SA MAKRONOM - Angela Merkel primila je protekle nedelje jak udarac od svog najvernijeg saveznika u EU, francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji ne želi da prihvati kancelarkin predlog da budući šef Evropske komisije bude njen uzdanik iz Evropske narodne partije Manfred Veber
- MANJE SPOSOBNA NASLEDNICA - Merkelova je bila prinuđena da nedavno odbacuje navode kako smatra da njena naslednica na čelu vladajuće nemačke CDU Anegret Kramp-Karenbauer nije u stanju da vodi zemlju. To je zaključio američki Blumberg pozivajući se na dva neimenovana izvora iz Berlina. "Mogu samo da kažem da su to gluposti", kratko je prokomentarisala Merkelova te napise
- REKORDNO NISKA POPULARNOST - Konzervativci Angele Merkel pali su najniže na lestvici kada je u pitanju popularnost u zemlji, pokazale su ankete ovog vikenda. Prema njihovim rezultatima, na prvu poziciju su izbili Zeleni, koji uživaju 27% podrške, dok konzervativnu uniju CDU/CSU podržava 26% ispitanika

Trvenja unutar SPD i nastala su upravo nakon glasanja za Evropski parlament, budući da je ta stranka nakon njih sada tek treća partija po snazi u Nemačkoj. Nju su pretekli i Zeleni, što je Nalesova doživela kao težak, lični poraz.

 

14 godina Merkelova na vlasti

Ona je najpre najavila kako će tražiti da poslanici u Bundestagu glasaju da li je i dalje žele na čelu stranačkog kluba. Međutim, ujutro je objavila da ipak napušta i tu poziciju i čelno mesto u stranci.

- Ta situacija dovodi nemačku političku scenu u potpuno novi položaj. Naime, prema koalicionom dogovoru iz 2018, SPD je rekao da će nakon dve godine napraviti analizu delovanja velike koalicije sa CDU i odlučiti da li su ostvareni njihovi zahtevi. Sada su definisana potpuno nova pravila igre jer će SPD krenuti u izbor novog čelnika, a vrlo je verovatno da će to biti neko iz frakcije koja se i pre godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji. To znači da postoji velika mogućnost pada sadašnje vlade - ocenjuju analitičari.

Stanje u EU kao pred raspad SFRJ

Evropska unija je danas suočena sa situacijom koja podseća na stanje u bivšoj SFRJ uoči njenog raspada, upozorili su tokom vikenda Stjepan Mesić, Milan Kučan i Raif Dizdarević, trojica političara koja su u bivšoj SFRJ obavljala najviše dužnosti. Mesić je, podsetimo, bivši hrvatski predsednik i član poslednjeg saziva Predsedništva SFRJ, Dizdarević, član jugoslovenskog državnog vrha pre njega, i Kučan, prvi predsednik Slovenije i predratni čelnik slovenske organizacije Saveza komunista. Njih trojica okupila su se posle skoro 30 godina od raspada SFRJ u podzemnom bunkeru kod hercegovačkog gradića Konjica i saglasili se da je Evropa na ozbiljnoj prekretnici.

- EU danas liči na bivšu SFRJ jer ima brojne probleme na koje ne nalazi prave odgovore. Oni su eskalirali kada su zaboravljena načela na kojima je Unija utemeljena - potrebi da se više nikada ne dopusti rat na evropskom kontinentu - upozorio je Kučan.

 

Inače, raspad velike koalicije ne znači obavezno i nove izbore. Naime, na čelu vladajuće CDU više nije Angela Merkel, koja je bila neprihvatljiva liberalima (FDP) tokom pregovora o formiranju vlade 2017, pa je trebalo da u vladi budu još i Zeleni.

Ta koalicija je neformalno poznata kao Jamajka (zbog boja zastave te karipske države koje odgovaraju bojama stranke uključenih u koaliciju - zelena, crna, žuta) propala je upravo zbog Merkelove. Sada CDU vodi Anegret Kramp-Karenbauer, koja je prihvatljiva vođstvu liberala, što znači da bi mogla da se vrati ta koalicija, a vlada opstane u nešto izmenjenom sastavu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

To posebno važi u ovom trenutku kada su Zeleni postali druga snaga u zemlji.

Međutim, pitanje je u kojoj će oni meri sada biti spremni za ulazak u tu vladu, u kojoj bi bili mlađi partner, ili bi bili skloniji novim izborima, u kojima bi kao druga stranka po snazi mogli voditi pregovore o formiranju koalicije sa SPD i levičarima.

Poznata kao Velika koalicija

- u modernoj Nemačkoj i u parlamentarnom sistemu te zemlje pod Velikom koalicijom se podrazumeva koalicija između dve najuticajnije stranke u zemlji, koje se, pritom, smatraju sestrinskim

- Merkelova u koaliciju sa SPD ušla još 2013, tako da su vladu činile CDU/CSU i SPD

- razlog za to je novi uspeh SPD, koji je te godine na izborima zabeležio uspeh sa 25,7% dobijenih glasova

- Socijaldemokratska partija Nemačke inače je osnovana davne 1863. i danas ima 445.534 člana

- jedan od poznatijih njenih čelnika je Gerhard Šreder
- nakon izbora 24. septembra 2017. poslanička grupa SPD ima 153 poslanika, od 614 mesta u Bundestagu (nakon ostavke jednog od njih od novembra 2018. ima 152 poslanika)
- predstavnici su joj 64 žene i 88 muškaraca
- druga je po veličini frakcija u nemačkom Bundestagu (nakon parlamentarne grupe CDU/CSU)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading