Umro čuveni ganster (88) koji je dobio i film u kojem ga je glumio Denzel Vašington!

Autor: Agencije

Svet

01.06.2019

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Frenk Lukas, nekadašnji narko-bos iz Harlema prema čijem životu je snimljen i film "Američki gangster" iz 2007, preminuo je u 88 godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Frenk Lukas

Njegov nećak je rekao da je Lukas u četvrtak u Nju Džersiju.

Odrastao u Severnoj Karolini, Lukas se tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina.

On je rekao da je na taj način zaradio milione, a vlasti su zaplenile više od pola miliona dolara u gotovini kada su izvršile raciju u njegovoj kući u državi Nju Džersiju 1975. godine. Lukas je potom osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu, ali je počeo da sarađuje s policijom pa je pušten posle pet godina.

RepublikaFoto: youtube.com/Movieclips Classic Trailers
Denzel u filmu

Ubrzo zatim je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, ali na mnogo manjem nivou. Proveo je još sedam godina u zatvoru, pre nego što je 1991. pušten.

Njegova priča je postala osnov filma "Američki gangster" Ridlija Skota, s Denzelom Vašingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce. Stvarni Roberts je bio tužilac koji je krivično gonio Lukasa, ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum njegovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savetovao Vašingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja.

Film je dobio više nagrada i nominacija, ali i skrenuo pažnju na neke detalje iz urbanih legendi o Lukasu, poput one da je tokom Vijetnamskog rata drogu u SAD švercovao u vojničkim šlemovima.

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o Frenku Lukasu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrepio tvrdnje o takozvanoj "leš vezi". Lukas je, međutim, i 2008. tvrdio da je preneo heroin u mrtvačkom sanduku, ali samo jednom.

Filmska tvrdnja da je Lukas doprineo smanjenju korupcije u policiji takođe je dovedena u pitanje, a grupa nekadašnjih agenata amričke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) podnela je tužbu tvrdeći da je film iskrivio istinu i oklevetao ih. Tužba je odbačena.

Što se tiče uloge u snabdevanju heroinom koji je ubio neke od onih koji su ga koristili, Lukas je 2007. rekao da zbog toga žali.

- Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao - rekao je. Svoj poslednji sukob sa zakonom Frenk Lukas je imao 2012, kada se izjasnio krivim za prevaru pošto je dva puta unovčio ček od invalidnine. Zbog slabog zdravlja i godina osuđen je na uslovnu kaznu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading