"Igra prestola" u Briselu nakon izbora: Angela i Makron u klinču zbog Junkerovog naslednika

Autor:

Svet

29.05.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo dan nakon prebrojavanja glasova na izborima za novi petogodišnji saziv Evropskog parlamenta, u Briselu je započela prava bitka onih koji po ugledu na kultnu seriju "Igra prestola" žele da utiču na to ko će zauzeti neke od ključnih pozicija u EU, posebno kada je u pitanju mesto šefa Evropske komisije (EK).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel / Žan Klod Junker / Emanuel Makron

Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel uporna je u tome da zamenik Žan-Klod Junkera postane neko od takozvanih spicenkandidata (vodeći kandidati), kojih je šest i koje je predložilo šest vladajućih evropskih stranaka, dok se francuski predsednik Emanuel Makron tome žestoko protivi. On smatra da takav izbor ključnog funkcionera Unije nije demokratski, te da i neko ko ne dolazi iz ustaljenog evropskog establišmenta treba da ima priliku da bude izabran.

- Treća najveća grupa u Evropskom parlamentu, liberalne demokrate kojima i ja pripadam, mora učestvovati u postupku kandidature - poručio je Makron Merkelovoj.

Oni su u igri iako nisu takozvani vodeći kandidati - Mišel Barnijer, Kristin Lagard i Mark Rute

Ona je, s druge strane, dodala da njeni konzervativci i koalicioni partneri iz redova socijaldemokrata snažno brane mehanizam tzv. vodećih kandidata, koji predstavlja izbor jednog od šest imena (vidi okvir) za naslednika Žan-Kloda Junkera.

RepublikaFoto: Tanjug
Žan Klod Junker

Vodeći kandidat konzervativaca (EPP) Manfred Veber, koji je do pre nekoliko meseci jedini bio viđen na mestu predsednika EK, sada je zatražio snažnu podršku liberala, Zelenih i socijalista kako bi došao na tu funkciju i tako postao najmlađi šef ovog tela do sada. Međutim, ukoliko ne dođe do dogovora oko jednog od imena vodećih kandidata, u zapadnim medijima i po briselskim kuloarima se kao mogući pretendenti za novog predsednika EK javljaju glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnijer, odlazeća generalna direktora MMF Kristin Lagard i holandski premijer Mark Rute.

6 "SPICENKANDIDATA" (VODEĆIH KANDIDATA)

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

1. Margret Vestager - 20% šanse - ALDE, Danska

2. Manfred Veber - 15% šansi - EPP, Nemačka

3. Frans Timermans - 15% šansi - SPE, Holandija

4. Jan Zahradil - AKRE, Češka

5. Ska Keler - EGP, Nemačka

6. Violeta Tomič - EL, Slovenija

*ostali kandidati nemaju zapaženiji uticaj

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading