IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Le Penova bolja od Makrona

Autor: Tanjug

Svet

26.05.2019

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni front na čijem je čelu Marin le Pen ostvario je pobedu na izborima za Evropski parlament osvojivši 24 odsto glasova, pokazuju postizborne ankete, javlja Politiko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marin le Pen

Nacionalni front iza sebe ostavio je listu Renesanse iza koje stoji aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron koja je osvojila 22,5 odsto glasova.

- Populisti, evroskeptici su izvojevali bitnu pobedu - konstatuje Politiko.

EP: Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu. 

"U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.

U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, koja će biti objavljena oko 23 časa, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.
 


HDZ pobedio, ali...

Prema prvim preliminarnimm rezultatima, u Hrvatskoj je danas na izborima za Evropski parlament vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila četiri, SDP tri mandata, dok su Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Nezavisni za Hrvatsku osvojili po jedan mandat.


Kako navodi Index.hr, ti rezultati nisu dobri za vladajuću HDZ.

 

 

Izgubio i Cipras

RepublikaFoto: youtube.com/ Chicago Council on Global Affairs

Na izborima za Evropski parlament u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana.

ANA prenosi podatke lokalnih medija da se očekuje da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto.

Iznad cenzusa od tri odsto su i socijalistički Pokret za promenu (7-9 odsto), dok se očekuje da ultradesničarska Zlatna zora i Komunistička partija Grčke dobiju između pet i sedam odsto glasova.
 

 

Angela pobedila, ali uz gubitak podrške

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Nemačkoj, ukazuju da je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

U borbi za mesta u Evropskom parlamentu, Zeleni su na velikom dobitku i drugi su po podršci, dok je krajnja desnica u malom porastu, javljaju nemački mediji.

Iako je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU osvojio najveću podršku od 28 posto glasova, to predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne evropske izbore, kada je unija desnog centara osvojila 35,4 odsto glasova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading