Gleda televiziju i čita novine, jede ali nikad ne spava! Procureli šokantni podaci: Evo kako izgleda let sa šefom Bele kuće

Autor: blic.rs, Republika

Svet

25.05.2019

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta prvog čoveka Sjedinjenih Američkih Država Tokiju ove nedelje pokrenula je sezonu proputovanja predsedničkim avionom, kojim je Donald Tramp obišao pet zemalja i proveo više od 80 sati na prekomorskim letovima. Tramp nije uvek toliko putovao i ranije se često žalio na tempo inostranih putovanja ili smeštaja. Međutim, njegovo osoblje je to koje se ponekad i plaši ukrcavanja na "Er fors 1" radi prekomorskih letova, znajući dobro da njihov šef neće videti krevet koji je smešten u nosu aviona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Kao da smo zatočeni - izjavio je za Si-En-En jedan zvaničnik opisujući svoja putovanja sa predsednikom na "Er fors 1".

Bivši i aktuelni zvaničnici opisali su putovanja Bele kuće kao naporno iskustvo koje karakterišu dugi sati, ali je nekoliko njih navelo da su prekomorska putovanja najgora. Let se može otegnuti na skoro 20 sati, a prostor za spavanje je ograničen. Televizije stalno prenose "Foks njuz", a ako se njihovom šefu ne sviđaju naslovi na ekranu, osoblje zna da će putovanje biti turbulentno. Kad se Tramp ukrcao u avion za 14 sati leta do Tokija, njegovo osoblje se pripremilo za pakleni let.

Što kraći boravak

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nakon dva maratonska prekomorska puta u prvoj godini predsedništva, Tramp je smanjio inostrana putovanja na jedno do dve zemlje u određenom trenutku, trpajući sastanke i događaje u nekoliko dana da skrati vreme koje provodi u stranoj zemlji.

Njegov raspored retko podrazumeva sastanak koji počinje čim stigne u neku zemlju. On voli da prvo ode u hotel, makar na nekoliko sati. Iako su njegovi prethodnici preferirali da lete noću i potroše budne sate u tranzitu, Tramp često stiže na svoju destinaciju noću da bi sledećeg jutra krenuo na zakazane sastanke.

Njegovi pomoćnici i prijatelji kažu da je predsednik nestrpljiv tokom putovanja, koji ne uživa preterano u razgledanju stranih kultura i radije bi da spava u svom krevetu. To je delimično zato što se Tramp zbog predugih boravaka van svoje zemlje oseća odsečeno od američke političke scene. On je u stanju da skrati posetu u poslednjem trenutku, kako je to uradio u Singapuru prošle godine nakon sastanka sa liderom Severne Koreje Kimom Džong Unom. To je napravilo haos osoblju jer su morali da menjaju dugo planirani raspored.

Kad je Tramp prvi put ušao u kancelariju, osoblje je žudilo da ide na prekomorska putovanja, ali nakon treće godine njegovog mandata nekoliko zvaničnika kaže da rade sve da ih izbegnu, zbog haosa koja ih obično prati.

Tokom međunarodnih letova Tramp obično boravi u prednjoj kabini. Njegovi pomoćnici kažu da predsednik radi četiri stvari: jede, gleda televiziju ili čita novine, razgovara sa osobljem i zove prijatelje i saveznike.

 

 

Tramp može da provede sate pregledajući kablovske vesti snimljene na uređaj poput TiVa, ili pregledajući novine i časopise koje je uneo u avion. Saziva pospano osoblje u svoju kancelariju u trenutku kad je ostatak aviona u mraku, nestrpljiv da diskutuje o predstojećim sastancima ili osmisli odgovor na nešto što je video u medijima.

Tramp dugo tvrdi da ga mediji ne tretiraju pravedno, a ako na televiziji vidi nešto što mu se ne sviđa - "što se stalno događa" kako je to rekao jedan zvaničnik - onda traži od svog osoblja da to sredi, bilo da su u Beloj kući ili da lete iznad Atlantika. Često će se Tramp, umesto da pregleda svoj govor za predstojeći sastanak ili gleda izveštaje, fiksirati na negativne naslove, žaleći se da njegovi prethodnici nisu prolazili kroz takav tretman.

Komfort

Po zanatu hotelijer, Tramp je više puta prigovarao osoblju zbog "neadekvatnog smeštaja". Kad je otkrio na jednom od svojih inostranih putovanja da njegov omiljeni kanal "Foks njuz" nije dostupan u hotelu, Agencija za komunikacije Bele kuće organizovala je striming uslugu da mu omoguće da gleda svoje omiljene programe.

-Tramp obično traži više televizora u svojoj sobi, zavisno od veličine prostora, rekao je jedan izvor.

A pre nekih njegovih prvih predsedničkih putovanja, tim koji ide ispred njega morao je da pazi da domaćini ne ponude Trampu nešto "izazovno" za jelo, poput ribe sa glavom.

Neće da spavaKad je jedan član osoblja jednom prilegao da uhvati nekoliko sati sna pre sletanja, Tramp je poslao drugog pomoćnika da ga probudi kako bi mogli da prodiskutuju o temi koja mu je bila na umu.

- On neće da spava - rekao je jedan zvaničnik.

 

 

Trampov lekar je prošle godine rekao da presednik povremeno uzima pilule za spavanje, ali on nikada ne spava dugo - četiri-pet sati u Beloj kući, a još manje na letovima. Umesto spavanja on će raspredati satima, uprkos tome što ga osoblje savetuje da ode u privatnu kabinu kod prve dame Melanije i odmori se. A tim razgovorima nije uvek tema posao - Tramp voli da popriča sa osobljem i o sportu ili nekom traču.

Duga prekomorska putovanja su naporna za svaku administraciju, jer često podrazumevaju malo sna i sate da se priviknu drugoj vremenskoj zoni. "Er fors 1" nije opremljen sa sedištima koja mogu da se podese u ravan ležaj, što je sada uobičajeno na komercijalnim letovima. Kad osoblje ima priliku da odspava, problem je pronaći prostor. 

Bez mesta namenjenih spavanju oni zauzimaju kaučeve ili se zavale u kancelarijsku stolicu i pruže noge na sto. Neki se pruže po podovima konferencijskih sala ili na kožnim klupama duž strana aviona, a oni iskusniji poneći će prostirke za jogu.

Počasni gost

Tramp voli putovanja na kojima je on počasni gost, umesto velikih samita koji mu zauzimaju predsednički calendar.

- Na godišnjim okupljanjima G7 i G20 Tramp se osećao zaskočen od strane drugih lidera - tvrdi jedan administrativni zvaničnik.

Tramp najviše voli posete koje priređuju strani državnici kako bi počastili predsednika, a to će se dogoditi u Tokiju ovog vikenda kad predsednik prvi put poseti novog japanskog cara, kao i sledeće nedelje kad ode za London u dugo odlaganu posetu na poziv kraljice Elizabete.

- Tramp na oba puta gleda kao na posebnu privilegiju - rekao je jedan zvaničnik, iako analitičari kažu da bi bilo koji američki predsednik verovatno priuštio inauguralnu posetu caru Naruhitu, s obzirom na važnost japasko-američkih odnosa.

Ipak, Tramp i dalje posmatra ova putovanja kao važnija od odlaska na samit G20 ovog leta, takođe u Japanu, iako je pokazao povećani interes za ovaj događaj zakazivanjem razgovora sa kineskim i ruskim predsednicima Sijem Đinpingom i Vladimirom Putinom na marginama. Bela kuća, međutim, još nije objavila da li će Tramp otići na ovogodišnji samit G7 u Francuskoj. Očekuje se da će Tramp ovog leta preći oko 60.000 kilometara, uključujući dva puta u Japan i Evropu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading