Ako Amerikanac uđe u Severnu Koreju ide na robiju od 10 godina!

Autor: Tanjug

Svet

02.09.2017

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrana putovanja u Severnu Koreju, koju su SAD uvele Amerikancima, stupila je na snagu u petak, u jeku tenzija s Pjongjangom i zabrinutosti za sudbinu onih koji su u prošlosti u toj zemlji hapšeni, s tim da su predviđeni i malobrojni izuzeci za one koji imaju čvrste razloge da tamo ipak otputuju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne da Amerima da uđu u Severnu Koreju: Kim Džong Un

SAD su saopštile da američki građani mogu da počnu da podnose zahteve za izuzimanje od zabrane, ali su napomenule da će samo mali broj zahteva biti odobren, prenosi danas AP.

Zabrana, koju je američki državni sekretar Reks Tilerson najavio u julu, posle smrti američkog studenta Otoa Vormbira nakon što je pušten iz Severne Koreje, podrazumeva da američki pasoši ne važe za putovanja u tu zemlju.

Međutim, Amerikanci koji imaju valjane razloge da ipak tamo otputuju moći će da odu "pod izuzetni ograničenim" okolnostima, saopštio je Stejt department, navodeći da podnosioci zahteva moraju da dokažu da je njihovo putovanje - u nacionalnom interesu SAD.

Među onima kojima bi moglo biti odobreno putovanje u Severnu Koreju su profesionalni novinari sa zadatkom da informišu javnost o toj zemlji, kao i predstavnici Crvenog krsta u zvanično sponzorisanim misijama i humananitarci, navodi američka agencija.

Prema zakonu o zabrani, Amerikanci koji je prekrše mogli bi da budu novčano kažnjeni i osuđeni na 10 godina zatvora, a pasoši će im biti oduzeti.

Zabranu putovanja u Severnu Koreju SAD su uvele u jeku tenzija s Pjongjangom zbog nedavnih provokacija uključujući testiranja interkontinentalnih balističkih raketa bez presedana i druge probe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading