Pakleni plan! Zapad huška Lukašenka da slomi Putina

Autor:

Svet

24.05.2019

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad ima pakleni plan da ruskog predsednika Vladimira Putina slomi tako što će protiv njega okrenuti njegovog najvernijeg i najbliskijeg saveznika dugogodišnjeg lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Lukašenko

To je ove nedelje još jednom potvrdio britanski novinar Rodžer Bojs u autorskom tekstu za uticajni Tajm, u kom pokušava da dokaže da šef Kremlja želi da Ruskoj Federaciji pripoji Belorusiju, ne mareći za Lukašenkovo postojanje.

Navodni razlog za to je, zapaža Bojs, Putinova ideja da stvori novu rusko-belorusku državu kako bi na taj način sebi obezbedio ostanak na tronu Kremlja i nakon 2024.

Tajm podseća da Putin nakon isteka ovog mandata 2024. više neće moći da se kandiduje za lidera Rusije

- Ruski zakon je jasan - jedna osoba ne može dvaput uzastopno da bude izabrana za šefa zemlje. Zato Putin ima opciju da sebe privremeno nakon 2024. proglasi premijerom i onda opet postane predsednik 2030. (to je već jednom i učinio 2008). Međutim, u tom slučaju će imati već 78 godina, pa je prirodno da se zapita zbog čega bi čekao tako dugo. Zato ima mnogo atraktivniju opciju da anektira susednu Belorusiju, budući da su dve zemlje još 1996. potpisale ugovor o stvaranju jednog oblika federacije, i tako samo nastavi trend zbližavanja. Kao krajnji rezultat dobio bi novu državu "Rusiju plus" i samim tim i mogućnost da postane predsednik tog novog entiteta - navodi Bojs i napominje da ruskom predsedniku na putu samo stoji drugi diktator Lukašenko, koji bi morao da se pomiri sa činjenicom da će Putin biti otac nacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Evo zašto su se odnosili dve sile zatezali poslednjih meseci?

- kada je počeo rat na istoku Ukrajine 2014, Lukašenko je branio poziciju Ukrajine, što se Moskvi nimalo nije dopalo (Zapad je to okretanje leđa Putinu shvatio kao Lukašenkov strah da će njegova zemlja proći kao Ukrajina)

- u avgustu 2018. Putin je za ruskog ambasadora u Minsku imenovao Mihaila Babiča, bivšeg premijera posleratne Čečenije, koji je trebalo da radi na jačanju veza dve zemlje, ali je konstantno kršio diplomatska ovlašćenja, kritikovao Lukašenka, sastajao se s opozicijom i pozivao "Belorusiju na pokornost Rusiji". Prema medijskim izveštajima iz Belorusije, Lukašenko je od Putina lično tražio da smeni Babiča u zamenu za "veću integraciju njihove dve zemlje". Babič je očekivano smenjen u aprilu ove godine i na njegovo mesto je postavljen Dmitrij Mezencev

- najnoviji problem nastupio je početkom maja, kada je preko ruskog naftovoda Družba u Belorusiju stigla kontaminirana nafta, koja je sadržala hloride. Rusija je saopštila da je pretrpela veliku štetu i uhapsila je četiri osobe zbog incidenta, ali i navela kako neće biti isplate odštete. S druge strane, Lukašenko je naglasio kako je loša nafta njegovoj zemlji nanela višemilionsku štetu jer je zagadila naftovode i delove centralne rafinerije u Minsku, istakavši da "Putin mora da razume kroz šta je prošla Belorusija i da spremi kompenzaciju"

- 1. januara ove godine Rusija je prekinula primenu specijalnog poreskog aranžmana za Belorusiju, po kom je ta zemlja dobijala rusku naftu bez carina. To je obilato koristila prodajući višak ruskog energenta drugima, te i ozbiljno zarađivala. Putin je to smatrao nefer odnosom, pa je Zapad protumačio kao da mu je smetalo što mu Lukašenko ne prepušta zemlju

- zategnuti odnosi zbog nafte ubrzo su prerasli u trgovinski sukob jer je Rusija početkom godine zabranila uvoz beloruskih jabuka i krušaka

 

- To je slika kakva više priliči situaciji iz nekog 19. veka, kada je pravila igre određivala zemlja koja ima više nafte, više tenkova, kao i međunarodnog uticaja. To je ipak evidentno i danas, uz napomenu da Rusija ima 900.000 aktivnih vojnika, dok ih Belorusija ima svega 45.350 - ističe britanski autor i zatim podseća da je Lukašenko prethodnih meseci pokazao da je tvrd orah i čak u jednom trenutku, trpeći žestoke Putinove pritiske, naveo kako je spreman da njegova zemlja ubuduće proširi saradnju sa NATO.

 

 

Te njegove reči došle su samo mesec dana nakon što je moćni dvojac u februaru proveo nekoliko dana u Sočiju na skijanju i kada je Lukašenko poručio kako spajanje Rusije i Belorusije nije samo pusti san. Ta izjava odjeknula je svetom poput bombe, međutim, budući da je beloruski lider ubrzo promenio retoriku, zapadni mediji su zaključili kako on očigledno nije Putinu dao onoliko koliko je ovaj očekivao.

- Najveći izazov za Belorusiju je da sačuva ekonomiju, koja gotovo potpuno zavisi od Rusije. Moskva je, naime, godinama davala posebne trgovinske olakšice Belorusiji, kao i posebne uslove za isporuku nafte, na osnovu čega je Belorusija i uspela da se oporavi nakon raspada SSSR - napomenuo je Bojs i zatim otkrio suštinu paklenog plana Zapada, kom, kako je naveo, nije uspelo da Ukrajinu stavi pod svoju kontrolu i istrgne je iz Putinovog zagrljaja, ali koji još ima šanse da to učini sa Belorusijom.

Britanski novinar Rodžer Bojs: Polako, mi možemo da udahnemo život toj beloruskoj autokratiji i pokažemo Putinu da bivše sovjetske republike nisu njegovo lično igralište

- Ako Moskva nastavi da gura Lukašenka u ćošak, on će možda odlučiti da uzme kredit od MMF. To bi bilo ključno za pokretanje ekonomskih reformi. Tada bi možda bacio oko i na evropske fondove, ali bi zauzvrat morao da raspiše transparentne izbore, da dozvoli stvaranje civilnog, otvorenog društva i ukine moratorijum na smrtnu kaznu. Polako, mi možemo da udahnemo život toj autokratiji i pokažemo Putinu da bivše sovjetske republike nisu njegovo lično igralište - zaključio je britanski novinar.

Na čelu zemlje 25 godina

- Aleksandar Grigorjevič Lukašenko po obrazovanju je ekonomista i istoričar
- prvi put za predsednika izabran na izborima 10. jula 1994.

- drugi put 2001, treći put 2006, četvrti 2010, a peti put 11. oktobra 2015.

- da bi mogao da bude izabran više od dvaput, organizovao je referendum 17. oktobra 2004.

- njegova popularnost u zemlji se objašnjava uspešnim radom na obnovi urušene beloruske postsovjetske ekonomije
- nezaposlenost pod njegovom vladavinom manja od dva odsto, siromaštvo je opalo, a prosečna mesečna zarada je viša nego u većini bivših sovjetskih republika
- kritičari takvo stanje pripisuju dotacijama u energiji iz Rusije i povlašćenom pristupu ruskom tržištu za beloruske industrijske proizvode
- Kondoliza Rajs, državna sekretarka u SAD u administraciji Džordža Buša, Lukašenka je nazvala poslednjim evropskim diktatorom
- on je za nju bio i "vođa jedne od svetskih ispostava tiranije"

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading