ZVANIČNA MOSKVA: Brinu nas sastanci Hrvata i Ukrajinaca

Autor: Tanjug

Svet

01.09.2017

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva je zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika, tj. kada je reč o "povratku teritorija koje nisu pod kontrolom" po modelu i iskustvu Hrvatske iz 90-tih godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije navode da je taj model negativan, i podsećaju na masovan egzodus Srba iz Krajine.

Sporazum iz Minska

U ruskom MIP konstatuju da se iza priče o "dobrim namerama" i "neophodnosti uspostavljanja uzajamnog poverenja" u konfliktnim zonama kriju opasne teze o potrebi "takvih metoda mirne integracije".


- Veliku zabrinutost izaziva to što u Kijevu spremno prihvataju takve signale, ignorišući sopstvene jasno predviđene obaveze u okviru Minskog sporazuma - navode u MIP, prenosi Tas.

Tokom avgusta u Kijevu su gostovali bivša ministarka pravde Hrvatske Vesna Škare-Ožbolt, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova te zemlje, Joško Morić i bivši predsedavajući vladinog komiteta za izbeglice i raseljene osobe Hrvatske, Lovre Pejković, piše TAS.

Rusija želi prijateljski odnos sa Hrvatskom i poziva Zagreb da "iskoristi sve mogućnosti i ohrabri Kijev da u potpunosti i doslednosti ispunjava Sporazum iz Minska, kako bi došlo do brzog rešenja krize u Ukrajini na miran način - prenosi TAS.


Članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine su tokom dvodnevne radne posete Kijevu predstavili "hrvatski model uspešne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije", prenosi Hina.

Navodi se da su članovi te radne grupe na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kazali da ta zemlja ništa ne čini mimo procesa iz Minska i da "nema nikakvu skrivenu agendu".

- Predstavili smo naša iskustva u sprovođenju demilitarizacije prostora, uspostavljanju prelazne policije, primeni amnestije, održavanju lokalnih izbora, ukratko - uspostavi normalizacije života - kazala je predsednica radne grupe, Škare Ožbolt.

Skrivena agenda

Morić je naveo da se poseta odvijala u okviru činjenica da je, "s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, a sa druge strane da su predsednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske i kancelarka Nemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto veruju da mirno rešenje problema nema alternativu".

Morić je rekao da u Kijevu nisu bili sa skrivenim namerama.

- Mi nismo bili u Kijevu s figom u džepu...ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo raditi i govoriti i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu - rekao je Morić.

Državna sekretarka u ministarstvu Zdravka Bušić takođe je rekla da, kada se radi o odnosima Zagreba i Moskve, Hrvatska "nema nikakvu skrivenu agendu" i da za hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja vlada veliko interesovanje u UN u cilju rešavanja problema od Gruzije do Sirije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading