Merkelova skuplja poena na Štraheovom skandalu: Krajnji desničari su na prodaju

Autor: Tanjug

Svet

20.05.2019

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari "mejnstrim" stranaka širom Evrope, uključujući Angelu Merkel, pozvali su glasače da izbegavaju krajnju desnicu na izborima za Evropski parlament.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je ovo "upozorenje" nakon što je austrijski krajnje desni vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe dao ostavku zbog snimka na kojem nudi prednost na javnim konkursima u zamenu za predizborne donacije.

Merkelova je oštro kritikovala "političare na prodaju", tvrdeći da se EU suočava s "populističkim pokretima" i da su ovi pokreti u mnogim područjima "puni prezira prema evropskim vrednostima i da žele da unište Evropu naših vrednosti", prenosi „Indeks".

 

 

- Moramo odlučno ustati protiv toga - poručila je ona.

Čini se da je skandal u Austriji označio kraj eksperimenta koji je austrijski kancelar Kurc preduzeo pokušavajući da sarađuje sa ekstremno desnom strankom, umesto da pokuša da je izopšti, rizikujući tako udaljavanje glasača, piše „Indeks".

- Dugo je bilo jasno da desničarski populisti destabilizuju našu demokratiju, Sebastijan Kurc i OVP su ih doveli u Vladu. Štraheov slučaj je upozorenje svim konzervativcima: ne sarađujte sa krajnje desnim populistima - upozorila je i putem Tvitera nemačka ministarka pravosuđa iz redova socijalista Katarina Barli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading