Promena na čelu Slobodarske partije Austrije: On će zameniti Štrahea

Autor: Tanjug

Svet

19.05.2019

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer imenovan je večeras na sednici Predsedništva Slobodarske partije Austrije (FPO) za novog lidera stranke. Hofer je preuzeo vodstvo FPO, nakon što je Hajnc Kristijan Štrahe, zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podneo ostavku na sve funkcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Norbert Hofer

Na idućoj sednici nadležnih tela stranke, koja će biti održana posle izbora za Evropski parlament, odluka Predsedništva biće formalno potvrđeno, navedeno je u saopštenju.

Na toj sednici, kako je najavljeno, biće rešena i sva ostala personalna pitanja u cilju budućnosti FPO.

Blagovremeno pred parlamentarne izbore biće organizovana vanredna skupština stranke.

U saopštenju se najavljuje i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, bude smenila Herberta Kikla sa mesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova slobodaraca podneti ostavku.

Sve odluke u Predsedništvu, kako se ističe, donete su jedinstveno, a Štraheu je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad.

- FPO ulazi složno u naredne parlamentarne izbore. Ja ću u okviru svoje nove odgovornosti učiniti sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima doslednim radom FPO u interesu naše domovine - naglasio je Hofer.

 

 

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se reči koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe I doskorašnji potpredsednik FPO Johan Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO u vladi na dobrobiti zemlje.

FPO je, kako je podsetio, puno uradila u protekle dve godine za Austriju, pre svega je jasno ukazala da se ne sme ponoviti 2015.kada je postojala nekontrolisana migracija.

- OVP je pored ostavki Štrahea i Gudenusa, htela da skine i Kikla, ali ja to nisam mogao da prihvatim, jer je upravo on osoba koja je posebno pazila da nemamo nekontrolisanu migraciju u Austriji - kazao je Hofer.

On je istakao da će učiniti sve da FPO ostane snažna partija bilo u vladi ili opoziciji, jer je, kako dodaje, moguće sa oba nivoa pozitivno uticati na razvoj zemlje.

Hofer je jedan od najuspešnijih političara FPO u bliskoj prošlosti, jer je na prošlim predsedničkim izborima ušao u drugi krug glasanja i tesno izgubio od aktuelnog predsednika Aleksandera van der Belena.

Nakon predsedničkih izbora u više navrata je pominjano da bi on mogao svrgnuti Štrahea, ali Hofer to nije želeo, već je jasno rekao da namerava da se kandiduje na idućim izborima za predsednika Austrije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading