Kolumbijski FARK osniva stranku

Autor: Tanjug

Svet

01.09.2017

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici bivšeg levičarske grupe FARK u Kolumbiji formiraju političku stranku, u čijem nazivu će sačuvati skraćenicu po kojoj su dosad bili prepoznatljivi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
FARK će imati zagarantovanih 10 mesta u parlamentu

Oni su glasanjem odlučili da se partija zove Revolucionarne alternativne zajedničke snage, čija je skraćenica na španskom jeziku je takođe FARK (FARC), prenosi Rojters.

Bivši pobunjenici nameravaju da formiraju levičarsku koaliciju i naveli su da će se kroz rad stranke boriti protiv tradicionalnog politickog konzervatizma.

Oni su nagovestili da će se usredsrediti na glasove radnika, siromašnih farmera i gradske srednje klase.

FARK je prošle godine potpisao mirovni sporazum sa kolumbijskom vladom nakon 50 godina sukoba, u kome je život izgubilo 220.000 ljudi i pristao da se razoruža, a većini njegovih pripadnika garantovana je amnestija.

Po društvenim mrežama pojavili su se novi logo, na kome je crvena ruža sa crvenom zvezdom u sredini, kao i prioriteti nove stranke, koji uključuju borbu protiv korupcije i unapređenje umetnosti i kulture.

- Dosta tradicionalnih stranaka i njihove korumpirane politike. Transparentnost i istina će voditi akcije nove stranke", navodi se u idejama vodiljama FARK-a i dodaje: "Mladi, žene, autohtoni narod, seljaci, Afrokolumbijci, umetnici, LGBT populacija, domaćice, studenti, radnici i nezaposleni - svačije mišljenje je važno - kaže se u saopštenju FARKA-a.

Prema mirovnom sporazumu, stranka FARK imaće garantovanim 10 mesta u parlamentu Kolumbije sve do 2026. godine, a taj broj može da poveća u skladu sa izbornim rezultatima. Parlametarni i predsednički izbori u toj zemlji zakazani su za 2018. godinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading