Sve miriše na krvoproliće na Bliskom istoku: Evo zašto se veruje da je poslednji Trampov korak u Iraku uvod u rat

Autor:

Svet

15.05.2019

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Bele kuće Donald Tramp izdao je naređenje da se diplomatsko osoblje SAD koje je stacionirano u Iraku pod hitno skloni na bezbedno, što je izazvalo bojazan da je na pomolu rat između Amerike i Irana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Spekuliše se da je vlada u Vašingtonu dobila informacije kako su američka diplomatska predstavništva na iračkom tlu posebno ugrožena, te da Iran planira napade kako u Bagdadu, tako i na drugim pozijama na Bliskom istoku koje su od posebne važnosti za interese Amerike.

Takođe, treba imati u vidu da Irak i Iran dele izuzetno dugačku granicu, pa je i iz tog razloga susedna teritorija logičan izbor za eventualnu intervenciju iranskih snaga.

Spekuliše se da bi značajnu ulogu u rešenju spora Vašingtona i Teherana mogao da ima Putin, i to ako se on u junu sretne s Trampom

Uz to, Irak je već godinama nakon invazije SAD na tu zemlju 2003. u očima Iranaca ništa drugo do američki vazal, pa bi, upozoravaju stručnjaci, bio i najveća kolateralna šteta u potencijalnom krvoproliću.

Predsednika dočekao čarapama s Tramp-frizurom

Donald Tramp je u utorak u sklopu svoje kampanje za predsedničke izbore 2020. posetio Luizijanu, gde ga je na aerodromu u Lejk Čarlesu na originalan način dočekao guverner te američke zemlje Bili Nungeser. On se, naime, šefu Bele kuće pohvalio čarapama sa njegovim likom, sa sve žutim vlasima koje predstavljaju kosu lidera SAD.

- Naredba o povlačenju osoblja obuhvata radnike koji nisu zaduženi za vanredne situacije u američkoj ambasadi u Bagdadu i u konzulatu u Erbilu, u autonomnoj pokrajini Kurdistan. Usluge za izdavanje viza biće privremeno obustavljene na oba mesta - stoji u saopštenju Stejt departmenta koje je objavljeno samo dan nakon što je Tramp istakao kako njegova zemlja ne želi ratni sukob sa Iranom, a što je tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim potvrdio i američki državni sekretar Majk Pompeo.

 

 

Nemačka je zbog velikih tenzija obustavila vojne aktivnosti u Iraku

- Suštinski, mi ne tražimo rat s Iranom - naglasio je Pompeo.

Ipak, situacija na terenu je juče izgledala mnogo drugačije, na šta je ukazao iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnej.

- Ali nećemo ni pregovarati sa SAD jer su razgovori sa tom zemljom otrov - poručio je on i dodao da je Iranu veoma lako da nastavi da radi na obogaćivanju uranijuma potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja, te da Amerika to odlično zna.

 

Konačni obračun i sa Kinom - zabranjuje "Huavej" u SAD

Donald Tramp bi ove nedelje trebalo da potpiše izvršni nalog kojim se američkim firmama zabranjuje korišćenje telekomunikacione opreme onih kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost. Jedna od tih kompanija je i kineski gigant "Huavej", koji su SAD dosad mnogo puta optuživale za špijunažu u korist vlade u Pekingu. Inače, udar na "Huavej" je poslednji u nizu na koje se Tramp odlučuje u sklopu svoje antikineske politike, nakon što je poslednje nedelje dodatno povećao tarife na uvoz kineske robe.

 

U međuvremenu, analitičari otkrivaju da se Tramp očigledno sprema na konačni obračun sa iranskim režimom, ističući da, ukoliko to ne bude vojnim sredstvima, svakako hoće korišćenjem drugačijih metoda.

120.000 vojnika Tramp planira da pošalje na Bliski istok

- Administracija šefa Bele kuće je jasno pokazala da stoji uz iranski narod kada on protestuje protiv represije režima. Amerika podržava promene, posebno kada jedan režim podržava surovost protiv manjina i žena, ali i kada pomaže terorističkim grupama, poput Hamasa i Hezbolaha, Huta u Jemenu i sirijskog predsednika Asada - naveo je neimenovani zvaničnik Bele kuće za portal Federalist, podsećajući da je iz SAD procurio plan po kom Amerika namerava da na Bliski istok izmesti dodatnih 120.000 vojnika.

 

 

Mnogi se, s druge strane, slažu u oceni da bi na Trampovu odluku povodom eventualnog sukoba u Iranu veoma veliku ulogu u narednom periodu mogao da ima ruski lider Vladimir Putin. Spekuliše se da bi dvojica moćnika mogli da se sastanu krajem juna tokom trajanja samita G20 u Japanu, ali još nije zvanično potvrđeno.

Putin je, međutim, rekao Pompeu, tokom njegovog boravka u Sočiju, da je Rusija otvorena za bilo kakav oblik susreta, te da po tom pitanju čeka vesti iz Vašingtona. Podsetimo, Ruska Federacija je veliki saveznik Irana. A da su trenutno tenzije između te zemlje i SAD na vrhuncu, svedoči i odluka Nemačke da obustavi vojne obuke u Iraku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading