Surovi zakon u Alabami zabranjuje abortus, lekarima koji izvrše ovaj zahvat preti drakonska mera

Autor: RTS, Republika

Svet

15.05.2019

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senat savezne američke države Alabama usvojio je jedan od najstrožih zakona o abortusu u SAD. Prema njegovim odredbama, lekaru koji obavi prekid trudnoće preti kazna doživotnog zatvora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Republikanski senatori progurali su zakon kojim se uvodi gotovo potpuna zabrana abortusa u Alabami kako bi izvršili pritisak na Vrhovni sud koji je još 1973. godine legalizovao abortus u SAD prenosi Si-En-En.

Posle višečasovne debate, Senat, u kome republikanci imaju većinu, sa 25 prema šest izglasao je zakon kojim bi lekar koji je obavio abortus mogao da bude osuđen na 99 godina zatvora.

Predstavnički dom Alabame usvojio je zakon ranije ovog meseca.

Jedini izuzetak kojim zakon dozvoljava abortus je "izbegavanje ozbiljnog zdravstvenog rizika za majku nerođenog deteta", vanmaterične trudonoće i ukoliko "nerođeno dete ima smrtonosnu anomaliju". Odbačeni su izuzeci čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Guvernerka Albame Kej Ajvi ima šest dana da potpiše zakon ili će u suprotnom on stupiti na snagu za šest meseci. Ajvijeva se nije javno izjašnjava o tom zakonu, ali se ranije svrstala među oštre kritičare abortusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading