U Litvaniji se održavaju predsednički izbori

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.05.2019

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Litvaniji se danas održava prvi krug predsedničkih izbora. Aktuelnoj predsednici, poznatoj i kao baltička "gvozdena dama", Daliji Gribauskajte, ističe drugi mandat i nije se kandidovala zbog ustavnih ograničenja, prenosi AP, dodajući da će ostati upamćena kao jedna od najoštrijih kritičara Rusije iz Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Glasanje u Litvaniji

Sva tri kandidata koji se bore za predsedničku poziciju obećala su da će zadržati čvrst stav zvaničnog Viljnusa protiv Rusije.

Nadmeću se bivša ministarka finansija Ingrida Simonjte (44) i bivši banka Gitanas Nauseda (54), koji uživaju oko 22 odsto podrške.

Nešto manju podršku, oko 17 odsto, uživa premijer Litvanije Saulijus Svernelis (48), bivši šef policije blizak Uniji poljoprivrednika i zelenih.

Predsednik Litvanije ima dužnosti da postavlja sudije, državnog tužioca i direktora centralne banke. Ima mogućnost da iskoristi veto na zakone i oblikuje spoljnu i bezbednosnu politiku uz saradnju sa parlamentom, navodi AP.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading