VAN SVAKE PAMETI: Odbacuju optužnicu protiv bolničara iz Aušvica iako je ubio skoro 4.000 ljudi?!

Autor: Tanjug

Svet

31.08.2017

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački tužioci pozvali su danas na odbacivanje optužnice protiv 96-godišnjeg bivšeg pripadnika nacističkog Š i bolničara u koncentracionom logoru Aušvic, koji je optužen za saučesništvo u ubistvu više hiljada ljudi, jer on, kako je saopšteno, nije sposoban da prati suđenje.

Foto: Tanjug/AP
Masovni ubica izbegava kaznu: Herbert Zafke

Bolničar Herbert Zafke optužen je za ubistvo 3.681 ljudi u Aušvicu, podseća agencija Frans pres.

Portparol regionalne kancelarije tužilaštva Štefan Urbanek je izjavio da su medicinske analize pokazale da Zafke "nije u stanju da prati suđenje".

- Stručnjaci su došli do zaključka, nakon što su mu dijagnostifikovali demenciju u oktobru 2015. godine, da Zafke može samo u ograničenoj meri da isprati suđenje - izjavio je Urbanek.

Zabrinutost zbog njegovog mentalnog i psihičkog zdravlja je u više navrata bila razlog odlaganja suđenja, koje je počelo u februaru 2016. godine u nemačkom gradu Nojbrandenburgu.

Tužilaštvo navodi da je Zafke na dužnosti bolničara podržavao masakr u Aušvicu, gde je ubijeno više od 1,2 miliona ljudi, uglavnom Jevreja.

On je bio zadužen za lečenje pripadnika Š jedinice, ali ne i zatvorenika, ali tužilaštvo ističe da je bio stacioniran tačno na putu ka gasnim komorama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading