Svrgnuti gradonačelnik Istanbula: Ponovo ću se kandidovati, i ponovo ću pobediti

Autor: Tanjug

Svet

09.05.2019

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekrem Imamoglu, "svrgnuti" gradonačelnik Istanbula izjavio je da će sledećeg meseca povesti novu bitku za tursku demokratiju, kada se opet bude kandidovao na ponovljenim izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ekrem Imamoglu

On je uveren da će ponovo pobediti 23. juna uprkos, kako kaže , krađi njegove tesne pobede u martu nad kandidatom Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i smatra da osim ovoga postoje i neka važnija pitanja u vezi izbora.

- Izbori u Istanbulu postali su simbol demokratije, to je sada očigledno. Mi imamo odgovornost prema demokratiji u onoj meri koliko je velika naša odgovornost prema Istanbulu - rekao je danas u razgovoru za Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP


Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika manje od tri nedelje kada je u ponedeljak, nakon niza žalbi Erdogana i njegove AKP, Centralna izborna komisija (ISK) poništila glasanje i pozvala na ponavljanje izbora, navodeći nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mestima.

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) bio predsednik istanbulske opštine Bejlikduz, a danas se vratio u taj deo grada, kako bi pokrenuo svoju drugu kampanju protiv bivšeg premijera Binali Jildirima , koga je upravo pobedio na prvom glasanju 31. marta.

 

 

Do tog trenutka , AKP i njeni islamistički prethodnici upravljali su najvećim gradom Turske 25 godina i raspolagali budžetom od blizu 4 milijarde dolara, a sam Erdogan, najdominantnija figura u turskoj politici od osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka, započeo je svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula prije nego što je njegova AKP partija pobedila na nacionalnim izborima 2002. godine. 

 
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Imamoglu je izjavio da je tokom kratkog vremena koje je proveo kao gradonačelnik utvrdio visok nivo rasipništva prethodne vlasti, i da želi to da predoči biračima u narednih mesec i po dana.

On je rekao da se do sada prijavilo više od 100.000 volontera da pomogne njegovoj kampanji, koja će se takođe fokusirati i na pronalaženje alternativnih načina prenošenja njegovih poruka biračima u situaciji kada su suočeni sa ogromnim brojem provladinih medija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading