Drama u američkoj vladi: Analitičar prodavao novinaru tajne informacije!

Autor: Tanjug

Svet

09.05.2019

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši obaveštajni analitičar Danijel Everet Hejl iz Nešvila u američkoj saveznoj državi Tenesiju optužen je za krađu vladine imovine i objavljivanje informacija o nacionalnoj bezbednosti.

RepublikaFoto: Photo by Parker Byrd on Unsplash
Foto: Ilustracija

Hejl je radio kao obaveštajni analitičar u američkom Vazduhoplovstvu, a kasnije i kao saradnik vladine Agencije za geoprostorne podatke, navodi AP.

On je optužen da je za sada neimenovanom novinaru preneo 11 tajnih podataka, koji su kasnije delimično ili u celosti objavljeni.

Među tim dokumentima nalaze se i oni o kampanji protiv terorističke organizacije Al-Kaide u inostranstvu, tajna prezentacija o efektima te kampanje i izveštaj o jednom operativcu koji je bio ubačen među pripadnike Al-Kaide.

AP navodi da je po detaljima iz dokumenata jasno da se radi o novinaru Džeremiju Skejhilu, koji je među osnivačima sajta "Intersept".

Prema optužnici, poverljiva dokumenta objavljena su u oktobru 2015. godine, kada je Skejhil objavio tekst koji se oslanja upravo na ta dokumenta.

Hejl je uhapšen u utorak i prvo saslušanje imaće u Aleksandriji u američkoj državi Virdžiniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading