(VIDEO) Američki bombarderi nagotovs! Dramatična situacija na istoku, svet u panici: Tramp spreman da bombarduje Iran?!

Autor:

Svet

08.05.2019

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poslao je u vode Persijskog zaliva jedan od svojih najmoćnijih nosača borbenih aviona "USS Abraham Linkoln" i spreman je da sa njega bombarduje Iran, strahuje čitav svet, posebno zbog ubeđenosti administracije u Vašingtonu da je Teheran ovih dana planirao napade na snage SAD na Bliskom istoku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podatke o tom navodnom paklenom planu Irana i njenog predsednika Hasana Rohanija Trampu je dopremila izraelska obaveštajna služba Mosad.

Čitavu situaciju juče je dodatno zakomplikovao sam Rohani, koji je zapretio Trampu da mu je bolje da prestane "da provocira iransko strpljenje ili se suoči s dramatičnim posledicama".

Rohani: Trampe, imaš rok od 60 dana da ispoštuješ iranski sporazum o kontroli naoružanja ili se suočiš s posledicama

 

Uz to, on je Americi dao rok od dva meseca da promeni svoje ponašanje, nakon čega će, ukoliko SAD nastave po starom, Iran prestati da poštuje odredbe Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Njega je, podsetimo, rukovodstvo te zemlje potpisalo sa nekadašnjim šefom Bele kuće Barakom Obamom, kao i sa Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, obavezavši se da će prestati da obogaćuje uranijum i izrađuje projektile za masovno uništenje u zamenu za ublažavanje zapadnih sankcija. S Trampovim dolaskom na čelo SAD situacija sa Iranom opet se zakomplikovala, budući da aktuelni lider Amerike moćnu zemlju sa istoka vidi kao glavnu pretnju njegovim interesima na Bliskom istoku.

 

- Iran će nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranijuma ukoliko svetske sile ne održe svoja obećanja data u okviru sporazuma iz 2015. Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija imaju 60 dana da zaštite naftne i bankarske sektore moje zemlje od američkih sankcija - poručio je Rohani u vanrednom televizijskom obraćanju, otkrivši da je pisma sa zahtevima poslao svim zemljama potpisnicama sporazuma, uključujući i Rusiju i Kinu.

GLOSA: Rusija i Kina optužile Vašington da provokacijama gura svet u propast

Zbog toga su se povodom najnovije zategnute situacije oglasili predstavnici obe te zemlje, optužujući zvanični Vašington za izazivanje nestabilnosti svetskih okvira.

- Predsednik Putin stalno govori o posledicama ishitrenih koraka u odnosu na Iran, što je odluka koju je doneo Vašington. Te posledice su počele da se javljaju - rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov, s čime se složio i portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

- Sjedinjene Američke Države su dodatno pogoršale tenzije oko nuklearnog pitanja Irana - poručio je on i podsetio da su se SAD pre tačno godinu dana povukle iz sporazuma.

Inače, iransko rukovodstvo je najnovije pretnje iz SAD shvatilo kao otvorenu pretnju ratom, te za to optužilo Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, ali i najvećeg američkog saveznika na Bliskom istoku, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Trampov tim B podstiče američku politiku prema katastrofi, upozorio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif, čime je napao Boltona i Netanjahua

- Tim B podstiče američku politiku prema katastrofi. Njihova želja je da se Iran isprovocira na akciju i da to onda upotrebe kao povod za sveobuhvatnu vojnu intervenciju - upozorio je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif nakon što je Bolton na konferenciji za štampu optužio Iran da sprema napad na SAD, ne obrazlažući, pritom, o kakvom je napadu reč.

 

 

- Rat sa nama je velika igra s vatrom u kojoj će sve izgoreti, a ne samo Iran - dodao je on.

Analitičari takve izjave dodatno objašnjavaju činjenicom da Americi na putu ka uništenju iranskog neprijatelja ne bi stajala samo vojska te zemlje već i Ruska Federacija, budući da je ona jedan od najvećih saveznika Teherena.

Kako bi izgledao eventualni vojni sukob Irana i Amerike?

- američka vojska je dominantna u odnosu na iransku u svakom pogledu, ali bi uključivanje u novi sukob doneo mnogo gubitaka za SAD (isto se događalo i u ratovima u Iraku (stradalo 5.000 Amerikanaca), Vijetnamu, za koje je Amerika mislila da će biti rešeni po kratkom postupku
- po brojnosti američke snage prednjače, ali Iran ima najmlađu populaciju na svetu, pa su i njegovi vojnici mnogo spremniji za borbu
- ipak, oni su i mnogo lošije utrenirani, a i imaju daleko lošiju opremu od američkih
- rat bi se verovatno vodio kontinuiranim američkim bombardovanjem iranske teritorije, dok bi Iran, s druge strane, mogao da izvodi sajber udare na SAD ili sprovodi terorističke napade u toj zemlji ili na teritorijama njenih saveznika na Bliskom istoku

 

Tramp trpi udarce na unutarpolitičkom planu

RepublikaFoto: Ap photo

Američki dnevnik Njujork tajms ponovo je žestoko udario na predsednika Donalda Trampa objavivši juče ekskluzivna dokumenta po kojima se vidi da su najpoznatije kompanije šefa Bele kuće u periodu od 1985. do 1994. zabeležile gubitak čak 1,17 milijardi dolara.

Prema navodima lista, Tramp je tada, kao već uveliko uspešni biznismen, iz godine u godinu gubio više novca od bilo kog drugog pojedinog američkog poreskog obveznika. Ipak, najinteresantniji zaključak Njujork tajmsa jeste činjenica da je Tramp u to vreme beležio toliko loše poslovne rezultate da čak nije morao da plaća porez na dobit.

Uticajni dnevnik nije eksplicitno istakao kako je preduzetnik tada lažirao podatke o svojim prihodima kako bi izbegavao porez, ali se iz načina kako je sastavljen novinski članak to i te kako naslućuje.

Odnos snaga dve sile

Iran

19,6 milijardi je iranski budžet za vojsku
523.000 aktivnih vojnika ima Iran
220.000 regruta
125.000 pripadnika ima revolucionarna garda
350.000 pripadnika rezervnog sastava
1.500 tenkova
500 borbenih aviona i helikoptera
50 borbenih plovila i oko 200 manjih patrolnih brodova

SAD

643,3 milijarde dolara joj je budžet
1.473.900 vojnika čini aktivni sastav
1.458.500 pripadnika rezervnog sastava
5.000 tenkova

13.444 vojnih aviona

220 borbenih plovila ima njena mornarica, uključujući 11 nosača aviona
4.000 nuklearnih projektila imaju SAD, uključujući i one koje aktivne i one koje čekaju uništenje

Odakle mržnja

- problem nafte - Iran je jedna od naftom izuzetno bogatih država, koja, pritom, nikad nije pala pod američki uticaj
- izraelski neprijatelj - kao Islamska republika Iran, ta zemlja je oduvek bila jedna od najvećih protivničkih snaga Izraelu, američkom savezniku
- prisutnost u Siriji i Iraku - iranske snage imaju posebne interese u tim zemljama, u kojima su SAD, takođe, želele da gospodare

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading