Američki milijarder Voren Bafet upozorava: Trgovinski rat SAD i Kine je poguban za ceo svet

Autor: mediji, Republika

Svet

06.05.2019

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Eskalacija trgovinskog spora između SAD i Kine bila bi vrlo loša po čitav svet", ocenio je danas američki investitor i milijarder Voren Bafet.

RepublikaFoto: Tanjug
Voren Bafet

- Sunovrat akcija u elektronskom trgovanju koji je usledio nakon pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da će povećati tarife na kinesku robu je racionalan - poručio je Bafet, priznavši istovremeno da dve najveće ekonomske sile u svetu igraju sa visokim ulozima u ovoj “opasnoj igri”.

- Ako zaista dođe do trgovinskog rata, to bi bilo loše po čitav svet, zavisno od obima rata - rekao je Bafet za CNBC.

Objašnjava, međutim, da postoje trenuci kada u pregovorima koristite oštrije reči.

- Dakle, ljudi pregovaraju na različite načine - rekao je Bafet, ali je dodao da način na koji Tramp pregovara sa Kinom nije način na koji bi se on nosio sa time, zbog čega je više sugerisao pristup "uzmi ili ostavi".

On je u intervjuu za CNBC rekao i da američko-kineski trgovinski spor neće uticati na način poslovanja njegovog investicionog fonda “Berkšir Hataveja”, kao i da ne može predvideti ishod američko-kineskog trgovinskog spora.

Naveo je i da investicija njegovog fonda u naftnu kompaniju Oksidental Petroleum (Očidental Petroleum), u vrednosti od deset milijardi dolara, zapravo predstavlja dugoročnu opkladu na cene nafte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading