Danas je Dan slobode štampe

Autor: Tanjug

Svet

03.05.2019

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetu se danas, 26. put po redu, obeležava Dan slobode štampe.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ovogodišnja tema je "Mediji za demokratiju: Novinarstvo i izbori u vreme dezinformacija", a globalna konferencija se održava u prestonici Etiopije Adis Abebi.

Generalna skupština UN prihvatila je u decembru 1993. godine 3. maj kao Dan slobode štampe, na osnovu preporuke Uneska i kao odgovor na Deklaraciju iz Vindhuka o nezavisnim medijima.

U okviru Dana slobode štampe dodeljuje se i posebna nagrada Uneska, nazvana po kolumbijskom novinaru Giljermu Kanu, koji je ubijen zbog objavljenih priča o narko kartelima u svojoj zemlji

Ovogodišnja nagrada pripala je novinarima Rojtersa Va Lonu i njegovom kolegi Čo So Uu, koji su opsežno istraživali masakr počinjen nad muslimanskom manjinom Rohingji u selu In Din u Mjanmaru.


Kako je u januaru 2018. godine pisao Bi-Bi-Si (BBC), Vojska Mjanmara priznala je da se masakr zaista dogodio.

- Slobodna štampa nije samo vesnik pouzdanih i tačnih informacija, već je i stub demokratije - izjavila je šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini povodom Svetskog dana slobode štampe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading