Šut karta! Mejova smenila ministra odbrane zbog "šurovanja" sa Huavejom

Autor: Tanjug

Svet

01.05.2019

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson smenjen je danas zbog odavanja informacija sa zatvorenog sastanka o kineskoj telekomunikacionoj kompaniji "Huavej", saopšteno je iz kabineta premijerke Tereze Mej.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Smenjen: Gavin Vilijamson

- Odluka premijerke doneta je na osnovu informacija o njegovom ponašanju do kojih je došla istraga o okolnostima neovlašćenog odavanja informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost - navodi se u saopštenju.

Umesto Vilijamsona mesto ministarstvo će preuzeti ministar za međunarodni razvoj Peni Mordont.

Istraga je pokrenuta prošle nedelje nakon što su novine objavile da je Savet, koji se sastaje iza zatvorenih vrata, odlučio da dozvoli kompaniji „Huavej" da učestvuje u nekim aspektima nove britanske bežične 5G komunikacione mreže.

Britanska vlada insistira na tome da takva odluka nije doneta.

Viljamson se u Rusiji pamti, pre svega, zahvaljujući njegovim skandaloznim izjavama.

 

 

Nakon proterivanja ruskih diplomata iz Velike Britanije, ministar je dozvolio sebi da grubo govori o mogućem odgovoru Moskve na poteze Londona.

- Ovo je apsolutno okrutan i nečuven čin koji je Rusija organizovala u Solsberiju. Mi smo na njega odgovorili. Iskreno govoreći, Rusija mora da se povuče i ućuti", rekao je tada Vilijamson.

Moskva je Vilijamsonove reči povezala sa regresijom britanske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, komentarišući ispad britanskog ministarstva na račun Rusije, istakao da mu možda nedostaje obrazovanja.

Ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko smatrao je Vilijamsonovu izjavu "pijačnom" i "prostom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading