(FOTO) Japanski car abdicira posle tri decenije: Kraj jedne ere!

Autor:

Svet

30.04.2019

07:32 >> 10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski car Akihito (85) odriče se prestola posle tridesetogodišnje vladavine Zemljom izlazećeg sunca i ustupiće tron svom najstarijem sinu Naruhitu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Akihito, japanski car

Abdikacija cara Japana prva je u poslednjih 200 godina, a njen razlog je starost i loše zdravstveno stanje Akihita, koji je zamolio narod da mu dozvoli povlačenje.

To se i dogodilo, pa će njegov presto, takozvani Tron hrizantema, naslediti Naruhito, kog je car dobio iz braka s Mičiko Šoda. U pitanju je ćerka vlasnika fabrike brašna, zbog koje je venčanje iz 1959. bilo presedan. Tada je, naime, mladi car postao prvi član porodice koji se nije oženio ženom plave krvi.

Akihito je u poslednjem obraćanju narodu, predajući prestolonasledniku Naruhitu Presto hrizantema, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se "moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom sveta", prenosi AP.

Na svečanosti u palati, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom njegove 30-godišnje vladavine.


On je dodao da je imao sreću što je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim poverenjem i verom u svoj narod.

Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vemenu, odnosno 17.00 časova u Srbiji, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači "lepa harmonija". 

Japanski imperator će po mnogo čemu biti upamćen u istoriji dalekoistočne zemlje. On i njegova supruga modernizovali su moharhiju koja je do tada kao ledom bila okovana tradicijom, a posebnu pažnju svetske javnosti izazvala je njegova odluka da se izvini za japanske ratne zločine.

Tim potezom duboko je uzrujao tradicionaliste. Ipak, "spuštanje" među običan svet njemu je donelo popularnost koju ranije nisu imali japanski vladari.

Carski par postao je poznat po obilascima mesta prirodnih katastrofa i pružanju podrške unesrećenima.

Nakon razornog potresa i cunamija 2011, koji je izazvao nuklearnu katastrofu u Fukušimi, Akihito se televizijski obratio narodu, što je bilo prvi put u istoriji monarhije, kako bi ga smirio i sprečio širenje panike.

Dva meseca kasnije, on je zajedno sa suprugom posetio Fukušimu, i to na zgražavanje puritanaca, koji su smatrali da primarna careva uloga nije da razgovara s podanicima. Šira javnost je, međutim, carevo saosećanje i bliskost oberučke prihvatila.

Akihitu je popularnost omogućila i da iznosi stavove koji su bili na ivici toga da prekrši zabranu političkog uplitanja. Posebno je jasno pokazao svoje protivljenje nacionalizmu i iskazao duboko žaljenje zbog japanskih poteza tokom Drugog svetskog rata. Tako je tokom istorijske posete Kini 1992. istakao da je Japan naneo veliku patnju kineskom narodu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tron hrizanteme Akihito je nasledio 1989. nakon smrti oca Hirohita, a prvog maja ove godine predaje ga princu Naruhitu. Time se završava period Akihitove vladavine, koji će se službeno zvati era Heisei ili "postizanje mira", na japanskom. Tron njegovog sina zvaće se "Reiwa" (predivna harmonija).

ČINJENICE

- Prvog muškog naslednika dobio tek 2006.

- car Akihito je rođen 23. decembra 1933.

- jedini je vladar na svetu koji nosi titulu cara, a na vlasti je od 1989.

- najstariji je sin cara Hirohita i carice Nagako

- od 1940. do 1952. pohađao je Plemićku školu

- u vreme američke okupacije Japana, princ Akihito je dobijao časove engleskog jezika i zapadne kulture

- po zahtevu oca, nije služio vojsku, što je bio presedan u dugoj istoriji Japana

- jedno vreme studirao je privredu i političke nauke, ali nikada nije diplomirao

- titulu prestolonaslednika zvanično je dobio 1952.

- oženio se 10. aprila 1959. sa građankom Mičiko Šoda i ima troje dece

- car i carica su zvanično su posetili 18 država

- u januaru 2003. mu je operisan rak prostate

- prvo muško unuče dobio je 6. septembra 2006. i to je bio prvi muški član porodice rođen posle 41 godine, čime je rešena kriza nasleđa japanskog prestola

- car se bavi proučavanjem riba (ihtiologijom) i u naučnim časopisima objavljuje članke iz ove oblasti

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading