IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA: Šri Lanka zabranila muslimanskim ženama nikab i burke

Autor: Index.hr

Svet

29.04.2019

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Šri Lanke Majtripala Sirisena objavio je zabranu nošenja islamskog vela koji pokriva lice u ime nacionalne bezbednosti, nedelju dana posle atentata na Uskrs koji su izveli radikalni islamisti i u kojima je ubijeno 253 osobe.

RepublikaFoto: pixabay.com

"Ta zabrana je donesena u svrhu garancije nacionalne bezbednosti. Niko ne treba da pokriva lice i komplikuje identifikaciju", stoji u saopštenju predsedništva. Ta mera koju je doneo predsednik koristeći vanredno stanje i ovlašćenja koja ima u skladu sa njim stupa na snagu u ponedeljak, dodaje se u tekstu.

Ona podrazumeva da muslimanke u toj zemlji neće moći da nose nikab, koji pokriva sve sem očiju, ili burke, kojima se pokriva celo lice, uključujući oči. Ipak, ženama će biti dozvoljeno da nose čador ili hidžab, koji ostavljaju otkriveno lice, a pokrivaju kosu i vrat.

Zabrana je usledila posle poziva lokalnih muslimanskih sveštenika muslimankama da ne pokrivaju lice zbog straha od neprijateljskih reakcija posle atentata, za koje je odgovornost preuzela džihadistička Islamska država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading