5 razloga zašto Kimu treba Putin!

Autor:

Svet

26.04.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitav svet pratio je juče susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, koji je prvi put boravio u Ruskoj Federaciji otkad je 2016. došao na čelo zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim i Putin

I dok su mnogi njihov srdačan stisak ruke i tapšanje po ramenu u Vladivostoku okarakterisali kao šamar šefu Bele kuće Donaldu Trampu, analitičari ističu da bi Putin i te kako mogao da pomogne američkim interesima s Pjongjangom. Razlog za to je, na prvom mestu, činjenica da i Rusija zbog sopstvene bezbednosti želi denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Međutim, onda se prirodno postavlja pitanje šta je to što Kim želi od svog ruskog kolege.

- Kim najpre želi da pokaže Trampu da osim Kine ima i druge prijatelje koji mu mogu pomoći u teškim pregovorima sa Amerikom kada je u pitanju ukidanje ili makar ublažavanje sankcija u zamenu za to da Severna Koreja uništi nuklearno oružje. Džong Un pokušava i da zadobije saveznika koji će u Savetu bezbednosti UN možda u nekom trenutku uložiti veto na rezoluciju SAD o sankcijama Severnoj Koreji. Treće, on želi da još više stanovnika njegove zemlje putuje na rad u Rusiju, a što podrazumeva i unapređenje saobraćajnih veza, pre svega pruga, kao i otvaranje tržišta Severne Koreje za ruske investicije i robu. To, međutim, podrazumeva i četvrti potencijalni zahtev o otvaranju novih graničnih prelaza između dve zemlje, a očekuju se i razgovori o razmeni robe koja ne podleže sankcijama - ocenio je američki Blumberg.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Šta Putin želi od Kima

- šefu Kremlja važna je međunarodna pažnja i strateški položaj u regionu nakon što Rusija više nije unutar G8 jer ju je Zapad kaznio zbog Krima

- po sredi je i nadmudrivanje s Kinom, koja ozbiljno jača i u ekonomskom i u vojnom smislu, a želi da drži Severnu Koreju kao svog vazala

- Putin želi da izgradi masivni tok za tečni gas od Rusije preko Severne, pa sve do Južne Koreje, koja je najveći uvoznik tog energenta

- Rusija nikako ne želi konflikt Severne Koreje sa SAD, budući da bi nuklearni projektili padali i na njen prag

- iz istog razloga se Putin zalaže i za denuklearizaciju Korejskog poluostrva

- želi sajber kooperaciju od koje Zapad strepi jer najjači hakeri dolaze upravo iz ove dve zemlje

Sastanak Putina i Kima trajao je dva sata, što je sat vremena duže od predviđenog, nakon čega su obojica imali samo reči hvale jedan za drugog. Ruski lider je izrazio želju da bude posrednik u daljim pregovorima Džong Una i Trampa o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, naglasivši da nema alternative mirnim sredstvima. Takođe, Kima je opisao kao zanimljivog i sadržajnog sagovornika i istakao kako su Severnoj Koreji neophodne bezbednosne garancije kako bi nastavila pregovore sa SAD.

Ruska jela Kimu spremali njegovi kuvari

Kim Džong Un je zahtevao da tokom posete Rusiji proba tradicionalne kulinarske specijalitete te zemlje, te je tako poslužen ruskim borščom, peljmenijem (knedlice od testa punjene mlevenim mesom) i crvenim kavijarom. Ipak, sva ta jela za Kima su spremali njegovi lični kuvari, bez kojih ne ide ni na jedno putovanje.

Streljao četvoricu zvaničnika zbog Trampa?

Zapadni mediji juče su ponovo optužili Kim Džong Una da je pogubio neke od svojih ličnih saradnika i to nakon što se sa njim u Rusiji nije pojavio njegov dosad najverniji savetnik Kim Džong Čol. Juče je potvrđeno da je taj iskusni diplomata, inače zadužen i za pregovore Severne Koreje sa SAD, smenjen, ali ne i da je ubijen. Ipak, britanski Dejli mejl je pozivajući se na informacije japanske novinske agencije Asia Press preneo da je Kim naredio streljanje četvorice članova ministarstva spoljnih poslova jer su navodno odgovorni za curenje informacija u SAD neposredno pred samit Donžg Una sa Donaldom Trampom u Vijetnamu, koji je zato nakon toga i prošao bez sporazuma.

Traži još sankcija protiv Rusije

Volodimir Zelenski, novoizabrani, politički neiskusni predsednik Ukrajine, zatražio je od međunarodne zajednice da Moskvi uvede novu rundu sankcija nakon što je šef Kremlja Vladimir Putin najavio olakšice za ukrajinske državljane iz Luganska i Donjecka da dobijaju ruske pasoše. To je Zelenski shvatio kao žestok udar na nacionalne interese njegove zemlje, dok je Zapad brže-bolje ocenio kako je Putin odlučio da iskoristi neiskustvo novog lidera bivše republike SSSR da ponovo "pusti pipke ka toj državi". Tako je i EU juče upozorila da je odluka Rusije o pasošima napad na suverenitet Ukrajine. Putin je, s druge strane, istakao kako su nove mere neophodne za stanovnike Donjecka i Luganska, budući da oni ne uživaju prava kao i stanovništvo u drugim delovima zemlje, dodavši da ne želi da pravi probleme novim ukrajinskim vlastima i da ih provocira.

Inače, Kim je prvi lider Severne Koreje koji je bio u zvaničnoj poseti Rusiji od 2001. To je tada bio njegov otac Kim Džong Il, kog je, takođe, primio Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading