Sakupljeno više novca za Notr Dam nego što treba

Autor: Tanjug

Svet

25.04.2019

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donacije sakupljene za obnovu pariske katedrale Notr Dam, prema prvim procenama, daleko nadmašuju troškove popravke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Od kada je prošle nedelje požar uništio dobar deo katedrale Notr Dam u Parizu, iz celog sveta stižu donacije za obnovu katerale.

Samo 10 dana od kada su se krov i deo konstrukcije urušili u velikom požaru 15. aprila ljudi iz celog sveta, ali i milijarderi obećali su da će dati najmanje 750 miliona evra, prenosi BBC.


Prema jednoj proceni francuskih građevinskih ekonomista, donacije bi mogle daleko da premaše troškove obnove. 
Foto: wikimedia.org/pezi
Notr Dam požar

Neki kritičari smatraju da je novac mogao bolje da se potroši na drugom mestu. 


Ipak, oni koji prikupljaju novac i dalje pozivaju ljude da nastave sa donacijama, a njihov argument je da se i dalje ne zna koliko je novca potrebno za obnovu.

- Ne možemo da kažemo ljudima da prestanu sa donacijama ako i dalje ne znamo koliko će sve to koštati - rekla je Lorans Livi iz Fondacije Nasleđe, institucije koja se bavi zaštitom francuske kulturne baštine.
Foto: Tanjug/AP

Sindikat građevinskih ekonomista u Francuskoj je procenio da će radovi na popravci i restauraciji Notr Dama koštati maksimalno 600 miliona evra, bez PDV-a. 

- Troškovi će biti (najmanje) oko 300 miliona evra, a najviše oko 600 miliona evra, ali nam treba dva ili tri meseca da bismo znali koliko će sve tačno da košta - rekao je predsednik sindikata Paskal Eslan. 

S obzirom da je katedrala u vlasništvu države, popravka neće moći da bude finansirana od novca od osiguranja.

Neke od relikvija i umetnina u Notr Damu bile su osigurane, kao i radnici koji su radili na obnovi katedrale pre izbijanja požara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading