Jezive prognoze UN: Do 2050. u morima će biti više plastike nego ribe

Autor: Tanjug

Svet

22.04.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Ujedinjenih nacija 30 odsto ribe je već otrovano plastikom, a do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliko smo puta iz supermarketa izašli s plastičnom kesom, pa je kasnije izgubili ne razmišljajući o tome da će ona na našoj planeti ostati dugo nakon nas.

Plastične kese se proizvode od polietilena, naftnog derivata koji se razgrađuje čak hiljadu godina, a otrovne hemikalije pritom dospevaju u tlo, jezera, reke i mora.

Prema proceni američkog Zavoda za zaštitu životne sredine, svetska potrošnja plastičnih kesa dostigla je godišnji nivo do 1000 milijardi komada.

Od toga, samo se manje od jedan posto reciklira zbog visokih troškova – skuplje je plastičnu kesu reciklirati nego napraviti novu.

Priroda plaća najveći danak, jer ostalih 99 posto zagađuje mora, reke i jezera, vetar ih raznosi po kopnu, kanalizacija odnosi u vode…

Zabeleženo je gotovo bezbroj dokumentovanih slučajeva smrti životinja koje su, zamenivši plastičnu kesu za hranu, progutale istu, a onda umirale u bolovima zbog začepljenja ili nemogućnosti daljeg prehranjivanja.

Desetine hiljada kitova, ptica i kornjača svake godine umire zbog plastičnih kesa na moru.

Takođe, mnogo je slučajeva u kojima su ptice, ribe, kornjače ili druge životinje ostale zapetljanje u njima i danima umirale u mukama.

Brojne zemlje širom sveta shvatile su opasnost koju predstavljaju plastične kese, zbog čega je veliki broj njih zabranio ili uveo poreze na njihovu upotrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading