Putin i Orban kreću u rat protiv Soroša

Autor:

Svet

28.08.2017

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je drugi put ove godine posetio jednog od najvažnijih saveznika na tlu Evropske unije mađarskog premijera Viktora Orbana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Imaju zajedničkog neprijatelja: Vladimir Putin i Viktor Orban

Već sama najava da će se dvojica zvaničnika ponovo sastati posle samo sedam meseci, kao i da će njihov susret biti priređen baš u Budimpešti, dala je povoda da se spekuliše da su na pomolu novi savezi, a da je jedan od njih povezan i sa rusko-mađarskom borbom protiv zajedničkog neprijatelja američkog magnata Džordža Soroša.

 

Poznato je odavno da je Sorošu glavni trn u oku na svetskoj političkoj sceni upravo ruski predsednik, protiv kog je unajmljivao i brojne opozicionare u Ruskoj Federaciji, pokušavajući da njihovim potkupljivanjem izazove nemire protiv režima u toj državi. S druge strane, tom milijarderu se na tlu Evrope najviše zamerio Orban, koji je nekoliko puta otvoreno tvrdio da je Soroš izazivač najvećih nestabilnosti na Starom kontinentu, kao i da je kriv za unesrećivanje miliona Evropljana.

- Soroš je otvoreni neprijatelj evra i čovek koji potkrepljuje migrantski talas kako bi uništio Evropu - govorio je Orban pred poslanicima Evropskog parlamenta u aprilu ove godine kada je branio svoj zakon o reformi školstva, zbog kog je žestoko napadan.

Podsetimo, tom spornom merom Orban je direktno udario na čuveni Sorošev univerzitet u Budimpešti, zbog koje on gubi licencu. Orban je u vreme donošenja zakona tvrdio da on nema veze sa udarom na Soroša, ali su širom Mađarske ipak organizovani masovni protesti liberalnih organizacija - onih koje u najvećoj meri finansira upravo Soroševa NVO Fondacija za otvoreno društvo.

S druge strane, Orbanovi sledbenici tvrdili su tada da je glavni cilj američkog milijardera da iz Mađarske, ali i drugih evropskih država, ukloni one lidere koji mu nisu po volji, a sve kako bi ostvario sopstvene interese stavljajući te zemlje pod svoj patronat.

Veruje se da zato Putin i Orban planiraju savez kojim će definitivno stati na put magnatu, za kog su nedavno i američki analitičari Patrik Heningsen i Majk Robinson istakli kako je on glavni izazivač nestabilnosti na Balkanu, a sve sa ciljem proterivanja Rusa s tog prostora.

Inače, kao razlog Putinovog ponovnog boravka u Budimpešti navedeno je Svetsko prvenstvo u džudu, borilačkoj veštini u kojoj šef Kremlja ima crni pojas.

Osim toga, on će primiti posebno odlikovanje zbog posredovanja u najvećem energetskom projektu između Rusije i Mađarske.

Naime, Mađari su od Moskve dobili zajam od čak 10 miliona evra za razvoj nuklearnih postrojenja, a osim toga, Ruska Federacija gradi nove reaktore za mađarsku nuklearnu elektranu.

S obzirom na to da će samim tim naši severni susedi u najvećoj meri postati zavisni od nafte i prirodnog gasa iz Rusije, to je stvorilo bojazan u EU kako će se jedna od njihovih članica u potpunosti okrenuti Putinu.

Interesantno je da je Brisel u poslednje vreme često u raskoraku s Budimpeštom kako zbog njenog veza sa Moskvom, tako i zbog antimigrantskih raspoloženja Mađara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading