Makronov "rat" sa "žutim prslucima": Francuska mobiliše 60.000 policajca

Autor: Tanjug

Svet

19.04.2019

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska vlada mobiliše 60.000 policajaca širom zemlje zbog novih protesta "Žutih prsluka" koji su najavljeni za danas.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Iz pokreta "Žutih prsluka" su najavili proteste, i primetili da neslaganje sa politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, nije nespojivo sa tugom koju Francuska oseća zbog požara u kome je oštećena čuvena katedrala Notr Dam u Parizu.

Blumberg je preneo kako je pariska policija upozorila da neće dozvoliti proteste u blizini avenije Šanzelize i Notr Dama.

Kako agencija podseća, demonstracije Žutih prsluka su većinom mirno proticale, ali je pre tri nedelje došlo do vandalizma na Šanzelizeu. Za većinu nasilnih ispada demonstranata se krivi pokret anarhista, takozvani "Crni blok", koji je čest pratilac na demonstracijama širom Evrope.

Prema najnovijim anketama, većina Francuza podržava pokret Žutih prsluka, iako su simpatije za pokret manje u odnosu na prošlu godinu.

Agencija navodi i da su velike sume novca koje su date kao prilog za Notr Dam izazvale negodovanje nekih demonstranata.

U intervjuu za francusku televiziju BFM, jedan od lidera pokreta Ingrid Levavasuer je osudio bezosećajnost određenih grupa na siromaštvo, i ukazao na sposobnost tih ljudi da u samo jednoj noći skupe ogromnu količinu novca za Notr Dam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading