Porošenko na konferenciji sa Merkelovom: Neću prestati da se borim protiv "Severnog toka 2"

Autor: Tanjug

Svet

12.04.2019

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da neće prestati da se bori protiv izgradnje gasovoda "Severni tok dva".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Petro Porošenko

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel u Berlinu rekao da Ukrajina nije prestala da se bori za obustavljanje izgradnje gasovoda i da je u tu svrhu pozvala nemačke kompanije da učestvuju u upravljanju ukrajinskim sistemom za transport gasa. 

Porošenko je, u isto vreme, priznao da Ukrajina i Nemačka trenutno različito gledaju na mehanizme za zaštitu ukrajinskih interesa:

- Naše strateško prijateljstvo predviđa da možemo razgovarati o svim pitanjima, a dosadašnji stav Nemačke je da zaštiti Ukrajinu i osigura njenu bezbednost. Međutim, razločito gledamo na mehanizme za zaštitu te bezbednosti.

Prema rečima ukrajinskog predsednika, Nemačka pomenute mehanizme vidi u očuvanju određenog dela tranzita gasa kroz ukrajinski cevovod, dok Kijev te mehanizme vidi kao način obustavljanja izgradnje "Severnog toka dva".

Porošenko je dodao da ukrajinske vlasti izgradnju ruskog gasovoda vide kao političku pretnju Ukrajini i da Kijev nastavlja pregovore sa Nemačkom u vezi sa ovim pitanjem. Merkelova je izrazila nadu da će partnerstvo Nemačke i Ukrajine prevazići razlike u vezi sa sprovođenjem projekta "Severni tok dva".

- Imamo zajedničke ciljeve kada se radi o činjenici da Ukrajina treba da ostane zemlja za tranzit gasa - izjavila je Merkelova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading