Američka ratna mašina u ruskim rukama: Strah u Vašingtonu, Moskva se dočepala olupine F-35

Autor: alo.rs, Republika

Svet

10.04.2019

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanske oružane snage potvrdile su da su pronašli olupinu aviona "F-35", koji je nestao tokom trenažnog leta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vodeće američke i međunarodne analitičare oblio je znoj, nakon što su čuli da je "lokhed martinov" avion, najnovija vojna mašina Vašingtona i najskuplji vojni projekat u istoriji, pao nedaleko od Rusije i Kine. Kako su rekli, komponente aviona mogle bi lako da završe u ruskim rukama.

Tajler Rogovej, ekspert vojne avijacije u časopisu "Ratna zona", nagađa da bi potraga za "F-35" mogla da postane "najveća podvodna špijunska i kontra špijunska operacija još od hladnog rata", s obzirom da pruža šansu američkim protivnicima da se domognu delova aviona, čiji je program koštao 1,5 biliona dolara.

U razgovoru za "Foks njuz", bivši italijanski pilot Dejvid Ćenciloti je rekao da koliko je pretnja zavisi od toga šta se pronađe, i u kakvom stanju, nakon udarca u vodu.

On sumnja da će moći da dođu do motora, ali tvrdi da ima "drugih zanimljivih delova".

- Oblik i karakteristike aviona su dobro poznate, ali delovi radara i drugih senzora će biti primarne mete za pronalaženje, a mogli bi da probaju i da ih iskopiraju - rekao je Džastin Bronk, vojni ekspert Kraljevkog instituta u Londonu.

Ipak, pojedini su tvridli da je "samo pitanje vremena kada će F-35 pasti u ruke Rusije i Kine".

- Kina i Rusija će pronaći nestali F-35 prve, njihove flote su bolje pozicionirane - rekao je Ankit Panda, analitičar "Diplomata".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading