(VIDEO) Izrael je naše oružje na Bliskom istoku! Snimak Bajdenovog govora iz 1986. izazvao ogromnu pažnju

Autor:

Svet

10.04.2019

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džo Bajden, dugogodišnji potpredsednik SAD i najverovatnije i kandidat demokrata za šefa Amerike na izborima 2020, otkrio je još 1986. prirodu odnosa njegove zemlje sa Izraelom, istakavši da je ta bliskoistočna država produžena ruka Vašingtona u tom važnom regionu sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Iako to za mnoge nije iznenađenje, snimak njegovog govora od pre 33 godine izazvao je veliku pažnju, posebno jer ga je sad objavio ruski portal Raša tudej uz komentar kako je očigledno da je Amerika imala ulogu u nastanku izraelske države i to zarad sopstvenih interesa.

36 godina Bajden obavljao funkciju senatora

Tome treba dodati tajming objave Bajdenovog nastupa iz vremena kad je bio mladi senator, budući da se video-zapis mrežama proširio u trenutku otkrivanja rezultata parlamentarnih izbora u Izraelu. Na njima, uprkos upletenosti u brojne korupcionaške afere, pobedu je odnela stranka Likud, dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua - ključnog uzdanika Amerike.

Kolevci demokratije kod tog zvaničnika ne smeta ni činjenica što se na čelu vlade u Tel Avivu nalazi punih 13 godina i koji će, ako nakon formiranja koalicija opet bude izabran, postati premijer s najdužim stažom u istoriji Izraela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novi, stari premijer: Benjamin Netanijahu

30 godina imao kada je postao jedan od najmlađih senatora

- Da Izrael nije nastao, Amerika bi ga svakako stvorila kako bi zaštitila interese na Bliskom istoku. Amerika bi jednostavno otišla tamo i izumela Izrael - govorio je Bajden vatreno u Senatu 1986, 39 godina nakon što je Izrael odlukom UN dobio status države.

Kako bi moglo da se rasporedi 120 poslaničkih

37 poslaničkih mesta osvojio Netanjahuov Likud

65 mesta, sudeći po najavama, mogao bi da obezbedi sa koalicionim strankama
36 fotelja obezbedila Plavobela koalicija bivšeg generala Benija Ganca
55 mandata bi mogla da ima u parlamentu s koalicionim partnerima
* za formiranje vlade potrebna prosta većina od 61 poslaničkog mesta

To ukazuje na činjenicu, tvrde mediji, da bi, ukoliko Bajden postane 46. predsednik SAD, odnos između Vašingtona i Tel Aviva mogao da postane i tešnji, ako je, podrazumeva se, to uopšte moguće. 

8 godina bio potpredsednik SAD, u vreme Obame

Podsetimo, aktuelni šef Amerike Donald Tramp pokazao je neskrivene simpatije prema Netanjahuu kada je odlučio da ambasadu SAD iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim, ali i najavama da se SAD možda ne bi bunile ukoliko bi Izrael u skorijoj budućnosti anektirao od Sirije Golansku visoravan. Podsetimo, tome se protivi ostatak međunarodne zajednice jer bi lako moglo da dođe do novog krvavog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp potpisuje ukaz o priznanju Golanske visoravni

Inače, Netanjahu, koji je u utorak uveče i pre objave zvaničnih rezultata glasanja proglasio pobedu, dodatno slavi jer mu je velika podrška uprkos brojnim aferama dala osvežen legitimitet.

Širenje teritorije

- Izrael je jedna od najmlađih država nastala odlukom Ujedinjenih nacija 1947. posle Drugog svetskog rata
- predviđeno je da to bude država jevrejskog naroda, ali su i Arapi koji žive na tom području zahtevali svoju državu
- zbog toga je izbio Arapsko-izraelski rat, u kojem je Izrael osvojio većinu teritorije, dok su Zapadna obala i Gaza ostale u rukama Arapa
- nakon toga je vođen i Šestodnevni rat 1967, nakon kog je Izrael proglasio protektorat nad Golanom, što međunarodna zajednica ne priznaje

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading