PUTIN APELUJE: Poštujte međunarodno pravo, setite se Jugoslavije!

Autor: Tanjug

Svet

09.04.2019

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo je danas pozvao na poštovanje međunarodnog prava kako bi se izbegle situacije slične bombardovanju Jugoslavije.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin

Putin je to rekao odgovarajući predsedniku Finske Sauliju Ninisteu, koji je ocenio da je Rusija sama kriva za sankcije, koje su joj uvedene. 

Ruski predsednik naglasio je da Savet bezbednosti UN mora da odobri sankcije da bi one bile legalne ističući da se to u ovom slučaju nije dogodio, što znači da su mere uvedene protiv Rusije nelegalne.

- Niko ne uvodi sankcije protiv onih koji dovode zemlje u situaciju da moraju da preduzimaju mere kako bi zaštitile svoje interese. Vratimo se poštovanju elementarnih normi međunarodnog prava i Povelje UN i možda onda nećemo morati da mislimo o posledicama bombardovanja Jugoslavije i stvarima u vezi sa sličnim, grubim kršenjima međunarodnog prava - rekao je Putin. 

On je pozvao da se svet vrati normalnom politickom životu i postane svestan da je međusobno zavisan.

- Treba da radimo zajedno ako mislimo da postignemo zajednički rezultat - poručio je Putin.

Šef Kremlja je podsetio i da je Evropska unija pretrpela veću štetu zbog antiruskih mera od same Rusije, navodeći da su, prema podacima Evropske komisije za 2015. i 2016. godinu, gubici izazvani sankcijama iznosili oko 50 milijardi, dok se gubici Rusije procenjuju na između 25 i 26 milijardi evra.

Putin je dodao da je, prema ocenama nemačkih zvanicnika, ta zemlja zbog neostvarene zarade pretrpela štetu u iznosu od 56 milijardi evra, dok šteta za Rusiju iznosi tri puta manje, preneo je Sputnjik. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading