DRAMA U SLOVENIJI: Priveli 100 migranata, deo se probio do Italije

Autor: Tanjug

Svet

08.04.2019

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenačka policija je tokom proteklog vikenda uspešno zaustavila i privela stotinak ilegalnih migaranta, dok je manja grupa migranata iz Bangladeša, nakon potere ulicama, uspela da se probije do Italije pa je italijanska policija uspela da ih zaustavi tek kod Palmanove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako je danas objavila policijska uprava u Kopru, sumnjiv kombi bele boje i stranih registarskih oznaka policajci su primetili u nedelju u naselju Gradišča na zapadu zemlje, a dva su pokušaja da ga zaustave završila neuspešno, pri čemu je kombi s ilegalcima udario u policijsko vozilo, prenosi Hina.

Migranti su uhvaćeni tek u mestu Visko kod Palmanove, zahvaljujući uspešnoj prekograničnoj saradnji s italijanskim organima.

Oni su utvrdili da je kombijem upravljao državljanin Španije protiv koga je pokrenut postupak, dok će se 16 ilegalnih migranata iz Bangladeša vratiti u Sloveniju.

Uz spomenuti slučaj, na području koparske policijske uprave od petka do ponedeljka privedeno je 27 osoba iz trećih država, od čega 9 Pakistanaca, troje Marokanaca, i po jedan državljanin Eritreje, Libije, Kosova, Albanije i Bangladeša.

Većina će se vratiti hrvatskim organima, dok je jedna od osoba u Sloveniji zatražila azil, objavila je slovenačka policija.

Na području Ilirske Bistrice, gđe je zatečena većina tih migranata, zatečen je i albanski državljanin koji je nekolicini migranata pomagao pri prelazu granice pa je kažnjen novčanom kaznom, a policija se bavila i s više osumnjičenih za omogućavanje ilegalnih prelaza iz Srbije i BiH.

Sudeći prema slovenačkim policijskim izveštajima velika je aktivnost i na pokušajima ilegalnih prelazaka granice na području Novog Mesta, u južnom delu zemlje, gđe je od petka do ponedeljka policija imala u postupku 40-ak stranaca koji su granicu prešli ilegalno, a među njima je najviše Pakistanaca i Alžiraca.

Slovenačka policija u ovoj godini beleži znatno veći broj ilegalnih prelazaka granice migranata i njihovih vodiča u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što se većinom pripisuje boljim klimatskim uslovima za takve ilegalne transporte s obzirom na toplije vreme nego prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar u više navrata je istakao da slovenačka granična policija kontroliše situaciju i brani južnu šengensku granicu u saradnji sa susednim državama, a ministar odbrane Karl Erjavec spomenuo je prošle nedelje u jednom razgovoru za Slovenačku televiziju da postoji ideja da se bliže granici s Hrvatskom čak postavi nekoliko "montažnih kasarni", odnosno mobilnih objekata u kojima bi bili vojnici, kako bi se stvorio bolji osećaj bezbednosti za lokalno stanovništvo i pojačala kontrola južne šengenske granice, navodi agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading