Kako će Junker reagovati? Mejova zatražila odlaganje Bregzita do 30.juna

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.04.2019

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od Evropske unije da pomeri datum Bregzita sa 12. aprila na 30. jun 2019. godine, pošto je britanski parlament odbio da usvoji vladin predlog Sporazuma sa EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zan Klod Junker i Tereza Mej

U pismu koje je uputila predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku ona je navela da će Velika Britanija ponuditi plan za nepredviđene situacije, kako bi učestvovala na izborima za Evropski parlament u maju, ako se u međuvremenu ne postigne sporazum o Bregzitu, javlja AP.

Prema njenim rečima, ona je počela te pripreme, iako veruje da nije u interesu ni Velike Britanije ni Evropske unije da Britanija učestvuje na izborima.

Kako je rekla, ona prihvata stav EU da će, ako Britanija ne napusti Uniju do 23. maja, imati zakonsku obavezu da učestvuje na izborima, zbog čega se nada da će se postići kompromisni sporazum, kako bi Britanija napustila EU pre tog perioda.

Podsetimo, predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izjavio je 3. aprila da Velika Britanije neće dobiti ni jedno kratkoročno pomeranje Bregzita, dok njen "frakcijaški" parlament ne ratifikuje sporazum o izlasku iz EU najkasnije do 12. aprila. 

Junkerovo kategorično "obećanje" možete pročitati OVDE.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading