NATO će graditi baze u Crnoj Gori i Makedoniji: Sergej Lavrov upozorava na namere pakta da se širi na Istok

Autor: Tanjug

Svet

04.04.2019

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će nakon stupanja Crne Gore i Makedonije u NATO u tim zemljama nići i vojni objekti Alijanse, kao i da će te zemlje ubuduće morati da troše dodatan novac na kupovinu američkog oružja, ali da se to "nikome neće svideti".

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Sergej Lavrov

Pored toga, to će ujedno značiti i da će se vojna infrastruktura još više približiti istoku, od čega Evropa neće mirnije spavati, upozorio je.

Lavrov se osvrnuo i na vreme kada je tek krenula kampanja uvlačenja Crne Gore i Makedonije u NATO, ocenivši da je to rađeno apsolutno "bez svakog pardona".

 - U Makedoniji su organizovali referendum uz najgrublje kršenje Ustava, pre svega jer Ustav nalaže da se na plebiscit iznosi isključivo jedno pitanje, dok je u ovom slučaju pitanja bilo tri - da li želite da Makedonija uđe u sastav EU, u stastav NATO-a i da zarad toga promeni ime - podsetio je i ocenio da je to bilo izuzetno "kvarno".

Govoreći o optužbama na račun Rusije da se mešala u organizaciju referenduma, Lavrov je rekao da to nije bilo fer, jer je Moskva isključivo nastojala da skrene pažnju na poštovanje makedonskog Ustava, na osnovu kog makedonski ministri nisu imali nikakvog prava da potpišu Prespanski sporazum.

- To je bio pitanje za predsednika, a Đorđe Ivanov je izneo jasan stav po tom pitanju - da je protiv. Međutim, njega su izignorisali i na najgrublji način prekršili makedonski Ustav, dok su naše zapadne kolege, a pre svega generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kancelarka Nemačke Anegla Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini, sve vreme uzvikivali da svi na referendumu moraju da kažu: "da, da, da" -  zaključio je Lavrov.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading