Slučaj "Kašogi", isplivali novi detalji: Ubice novinara obučavane u SAD!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

31.03.2019

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini pripadnici specijalne jedinice koja je ubila saudijskog novinara Džamala Kašogija završili su obuku u Sjedinjenim Državama, saznaje "Vašington post".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Kolumnista lista Dejvid Ignašus, koji je razgovarao s desetinom izvora u Americi i Saudijskoj Arabiji, saznaje da je američka spoljna obaveštajna služba obavestila više američkih organa vlasti da su deo specijalne obuke možda završili u kompaniji "Tier 1 Group", u saveznoj državi Arkanzas, koja je imala odgovarajuće odobrenje američkog Ministarstva spoljnih poslova.

- Obuku su pohađali pre incidenta s Kašogijem - istakao je Ignašus.

On tvrdi da posle ubistva novinara, kritički nastrojenog prema vlastima, više nije organizovana takva obuka za saudijske agente, a obustavljeno je još nekoliko programa razmene između SAD i Saudijske Arabije u sektoru bezbednosti.

Kašogija, koji je bio kolumnista lista "Vašington post", ubila je jedinica od 15 saudijskih komandosa u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji su tamo došli specijalno zbog toga. Pod pritiskom međunarodne zajednice, Rijad je, posle više nedelja poricanja, na kraju priznao da je Kašogi ubijen prilikom neuspelog pokušaja hapšenja. Od početka januara, 11 osumnjičenih odgovara pred sudom u Saudijskoj Arabiji.

 

 

Mnoga pitanja u vezi sa slučajem ostala su otvorena, uključujući i ulogu koju je u svemu odigrao moćni saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman. Ingašus je u "Vašington postu" preneo izjave Saudijca, koji je pročitao zapisnik sa saslušanja povodom Kašogijevog ubistva. Prema njegovim rečima, dokument sadrži dokaze da je prvobitno bila planirana otmica Kašogija i njegovo odvođenje u Saudijsku Arabiju radi hapšenja.

Ignašus je takođe rekao da je Kašogiju u konzulatu ubrizgana injekcija, verovatno jako omamljujuće sredstvo. Posle toga su mu stavili vreću na glavu, a Kašogi je vikao:

- Ne mogu da dišem, imam astmu. Ne radite to!

Ubrzo potom je preminuo, navodi "Vašington post".

U članku se takođe navodi da se u zapisniku spominje zvuk brujanja, verovatno električne testere, kojom je raskomadano Kašogijevo telo.Nakon što je Centralna obaveštajna agencija (CIA) izvestila američki Senat o svojim saznanjima o slučaju, usvojena je rezolucija, kojom je prestolonaslednik Muhamed proglašen odgovornim za Kašogijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp, međutim, nije želeo da se izjasni protiv moćnog princa u zemlji svojih važnih saveznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading