Tramp - ujedinitelj ili razjedinitelj?!

Autor: Tanjug

Svet

25.08.2017

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je bio u izbornoj kampanji, predsednik SAD Donald Tramp se predstavljao kao ujedinitelj, a ne neko ko podstiče podele, navodi "Glas Amerike" i dodaje da se, ipak, ispunjenje tog obećanja čini nedostižnim nakon nekoliko meseci na vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na mukama: Donald Tramp

Pošto je izjavio da su za nasilje u Šarlotsvilu odgovorne obe strane, u javnosti se ponovo postavilo pitanje da li Tramp hoće da ujedini zemlju ili da je podeli.

"Glas Amerike" navodi da je ovo bila nedelja velikih kontrasta za predsednika Trampa. Obraćajući se veteranima u Nevadi, predsednik je pozvao na jedinstvo.

- Vreme je da zalečimo rane koje nas dele i da se ujedinimo oko zajedničkih vrednosti - poručio je Tramp javnosti.

Kontradiktorne poruke

Ali samo dan ranije, na skupu u Finiksu koji je ličio na predizborni, predsednik je napao političke protivnike i medije. Istovremeno je branio svoj kontroverzni komentar - da su za nasilje u Šarlotsvilu krive obe strane.


- Sve sam ih pomenuo: I neonaciste, i Kju kluks klan, sve redom. I to je medijima zasmetalo. I šta su onda uradili? Rekli da je trebalo nasilje da osudim ranije i da sam rasista - rekao je.

Uporedo sa Trampovim skupom održavali su se i protesti - dodatno motivisani događajima iz Šarlotsvila.

- Šokira me ponašanje tog čoveka koji je predsednik. Sve radi haotično - rekao je jedan od učesnika protesta, Trampov protivnik.

Pad rejtinga

"Glas Amerike" navdoi da pristalice predsednika ipak ne gube optimizam.

- Neverovatan je, i u pravu je za sve - kaže žena, pristalica Trampa.

Trampov ispad o Šarlotsvilu nije pomogao podizanju njegovog ionako oslabljenog rejtinga, kaže istoričar Alan Liktmen.

- U poređenju sa ostalim predsednicima koji su u krizna vremena uspevali da ujedine zemlju, Tramp je podbacio - kaže on.

Analitičar Hans Noel kaže za "Glas Amerike" da oni koji podržavaju Trampa prihvataju i njegov turbulentni stil.

- On ne ume da se nosi sa idejama poput drugih političara. Neki ljudi tu razliku vide kao plus i ono što ga čini atraktivnim - jer ne radi ono što mu se govori i ne igra isto kao i ostali - smatra Noel.

Tenzije, nevolje...

Ali, analitičar Lari Sabato kaže da bi rastuće tenzije između Trampa i republikanaca u Kongresu mogle da uzrokuju nevolje.


- Inicijativu moraju da pokrenu republikanci u Kongresu. Oni kontrolišu i Predstavnički dom, i Senat i oni će biti birani 2018, a ne Donald Tramp - kaže Sabato.

"Glas Amerike" navodi da istraživanje Univerziteta Kvinipijak pokazuje da 62 odsto ispitanika Trampa vidi kao nekog ko deli zemlju, dok ga 31 odsto posmatra kao ujedinitelja.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading