Grčka preplavljena izbeglicama

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.03.2019

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki ministar za migracijsku politiku Dimitris Vicas rekao je danas da u Grčkoj ima oko 73.000 izbeglica i migranata i da se u aprilu očekuje dodatno povećanje.

Foto: Ilustracija

Od tog broja, 25.000 živi u stanovima i kućama, oko 20.000 u 28 prihvatnih centara, još 11. 500 u centrima za prijem migranata i 2.000 u Karatepe centru na Lezbosu, dok oko 2.000 maloletnika bez roditelje živi u objektima Ministarstva rada, socijalne bezbednosti i socijalne solidarnosti. 

- Naš veliki problem je Samos, zbog povećanje broja migranata koji dolaze, ali imamo dva programa za smanjenje pritisaka na ostrvu - istakao je Vicas.

Naveo je da u Grčkoj živi 550.000 ekonomskih migranata od pre 2016. godine, dok su u Atini 20 odsto od ukupnog stanovništva ekonomski migranti, prenosi ANA-MPA. 

Vicas je rekao da se Grčka suočava sa velikim migracijskim prilivom, rekavši da je "prošle godine imala 60.000 zahteva za azil" i da zbog toga zahtevaju jedinstveni evropski standard za azil.

On je naveo da su migracijskih tokovi u prvom kvartalu 2019. godine povećani za 16 odsto, osim u regionu Evros.

- U naredne dve godine Grčka može primiti oko 20.000 izbeglica i migranta u svom društvu i ekonomiji - kazao je Vucis, dodajući da se to može postiću kroz prgrame za izučavanje grčkog jezika, obrazovanja i programa zapošljavanje.

On je u intervjuu za radio „News 247" zaključio da postoji mogućnost za još jedno povečanje talasa migranata u aprilu kako na grčkim ostrvima, tako i u pograničnom području Evrros, ali da je Grčka spremna na to.

Vucis je naglasio da Evropska unija treba da se pozabavi mirnom rešavanju oružanih sukoba na Bliskom istoku i pruži finansijsku podršku za razvoj tih zemalja iz kojih dolazi najveći broj izbeglica i migranata.

Prema njegovim rečima, važno je da se evropska granička kontrola obavlja prema Ženevskoj konvenciji kako bi se ravnomerno rasporedio teret u celoj EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading