Turska masovno otpušta i hapsi državne službenike

Autor: avaz.ba

Svet

25.08.2017

08:39 >> 08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Turskoj je otpušteno više stotina državnih službenika i povećane su nadležnosti predsednika Erdogana nad nacionalnom obaveštajnom agencijom MIT, pokazala su dva dekreta koja su danas objavljena u okviru vanrednog stanja koje je u zemlji uvedeno nakon neuspelog pokušaja vojnog puča prošle godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan otpušta državne službenike

Turska je otpustila ili suspendovala više od 150.000 zvaničnika tokom otkaza koji su sprovedeni u toj zemlji nakon neuspelog pokušaja puča, dok je u zatvor poslato gotovo 50.000 osoba, među kojima su vojnici, policajci i državni službanici.

Kako se precizira u najnovijim dekretima, koje je objavio Službeni glasnik, otpušteno je više od 900 državnih službenika iz raznih ministarstva, javnih institucija i vojske.

Prema jednom od dekreta, dozvola predsednika biće potrebna da bi se sprovodila istraga nad šefom nacionalne obaveštajne agencije MIT ili da bi on mogao da svedoči.

Pravne promene će otvoriti put i za istrage o poslanicima zbog navodnih zločina počinjenih pre ili nakon što su izabrani na te funkcije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading